Pahor, Kosor i Tadić osnivaju trilateralu

5.3.2010.
21:42
VOYO logo

Domaćin susreta Borut Pahor rekao je kako je riječ o osobnom dogovoru troje čelnika, odnosno da će se takvi sastanci održavati dok oni obnašaju svoje dužnosti.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ustvrdila je kako su i ptujski sastanak i predstojeća regionalna konferencija na Brdu kod Kranja, nastavak dobre i uspješne priče, prije svega u odnosima Hrvatske i Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je simboličnu razinu koja se ogleda u tome da regionalnu konferenciju organiziraju jedna zemlja članica EU, Slovenija, i jedna, Hrvatska, koja bi, kako je izrazila nadu premijerka Kosor, početkom iduće godine trebala potpisati pristupni ugovor s EU, a na koju će pozvati sve susjedne zemlje koje također streme eurointegraciji.

''Na tragu tog povjerenja, prijateljstva, poštovanja sposobnosti, mogućnosti i spremnosti za rješavanje problema i otvorenih pitanja koje smo pokazali premijer Pahor i ja, odnosno vlade Hrvatske i Slovenije, u tom smjeru treba tražiti i rješavanje drugih problema'', kazala je premijerka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik Boris Tadić vrlo je važnim ocijenio ovaj trilateralni sastanak, kao i predstojeću konferenciju, zbog vrlo složenih okolnosti uzrokovanih svjetskom financijskom krizom, budući da se sve zemlje regije suočavaju sa sličnim izazovima u protekle dvije godine.

Tadić je rekao kako je potrebno stvoriti dobru političku klimu, ne samo zbog europske integracije zemalja regije, već i zbog snaženja tih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sastanak na Bledu, za koji svi želimo da se dogodi, trebao bi biti jedan od elemenata koji bi u budućnosti stvorili takvu pozitivnu klimu'', rekao je Tadić.

Srbijanski predsjednik naglasio je kako Srbija želi da u regionalnim forumima sudjeluju predstavnici svih građana koji u njoj žive ali pod određenim uvjetima, odnosno da predstavnici kosovskih Albanaca sudjeluju u ''formatu određenom rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je elementarni preduvjet da Srbija sudjeluje na jednom takvom forumu i zato želi da se razriješe sve nedoumice oko toga'', rekao je srbijanski predsjednik.

Prethodni članak:

arti-201003050231006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo