Karlovac i Hrvatska Kostajnica / Padaju vodostaji Korane, Kupe i Une: 'Dežuramo, ali građani ovu noć mogu biti mirni'

Kuće su spasile box-barijere, no one su ipak privremeno rješenje

15.5.2019.
19:20
VOYO logo

Budno se prati situacija oko poplava! Trenutačno najviše kod Jasenovca, gdje Sava raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašio 815 centimetara pa su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. 

Stanje se prati i u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, no situacija je tamo znatno bolja nego jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci, djelatnici Hrvatskih voda i sve nadležne službe i dalje su na terenu, pomažu građanima, ispumpavaju vodu i grade nasipe. Unatoč poplavljenim objektima, svi se slažu kako su postavljene box-barijere i zečji nasipi dobro odradili posao uz Koranu, Mrežnicu i Kupu. 

Cijeli dan reporterke RTL-a prate situaciju - Petra Mlačić u Karlovcu te Ivana Franić u Hrvatskoj Kostajnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Koranu su ukinute izvanredne mjere, a vodostaj je od ponoći pao za 30 centimetara. Najvažniji posao sada je ispumpavanje voda u dvorištima. 

Kuće su spasile box-barijere, no one su ipak privremeno rješenje. Ono konačno premijer Plenković je najavio do 2023. godine. U razgovoru za RTL Danas, karlovački župan Damir Jelić poručuje - to će se apsolutno ispuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Box-barijere su dvaput spasile kuće i one ostaju na ovom mjestu. U Karlovcu bi konačno rješenje moglo doći i prije jer 2023. je rok sa sisačkim područjem. Ovdje u Karlovcu bi to moglo biti i dvije godine ranije. Potrebno je otkupiti 15.000 čestica, do sada ih je otkupljeno 5.000, a do kraja godine je rok njih 7.500. U Ovom trenutku Županija, Grad Karlovac, geodeti, privatnici, Hrvatske vode, svi rade na otkupu i ja se nadam da ćemo uspjeti", rekao je Jelić.

Građani Hrvatske Kostajnice mogu mirno spavati

Za razliku od Karlovca, u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je izvanredno stanje, no Una je tri centimetra niža nego jutros što znači da nove barijere neće biti potrebne. Trenutno se popunjavaju postojeće barijere i pregledavaju nasipi kako nešto ne bi popustilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan građanima je poručio da ovu noć mogu mirno spavati.

"Sugrađani ovu noć mogu biti mirni, ali i dalje ćemo dežurati cijelu noć i obilaziti područje kako bismo svi mogli biti mirni. Očekujemo padanje ili stagniranje une. Jučer kad je bilo najgore imali smo devjestotinjak ljudi koji su se rotirali u timovima i preko 300, 400 samih volontera. Sada je u stožeru 30, 40 ljudi", rekao je Bišćan za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine su u Hrvatskoj Kostajnici uz zečje nasipe napravili i box-barijere te time spriječili vodostaj: "Osim par podruma, u nijedan stambeni objekt nije ušao ni centimetar. Možemo ove godine zahvaliti Hrvatskim vodama što su bili tu, bili spremni".

"Što se tiče trajnog rješenja, s Hrvatskim vodama je u tijeku izrada građevinske dozvole, bit će panel obrana, montaža ispod ulice, a radi se i obnova postojećeg zida te će se napraviti i betonsko zemljana brana", rekao je Bišćan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo