PADA PROCES PROTIV SABORSKOG ZASTUPNIKA KOJI JE NUDIO MITO NOVINARU? / Osječki sud odbacio optužnicu protiv Franje Lucića

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK može podnijeti žalbu na ovu odluku suda u Osijeku.

20.4.2018.
13:09
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku obustavilo je postupak protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića zbog davanja mita Telegramovom novinaru Dragi Hedlu. Kako nam je potvrđeno na sudu vijeće je USKOK-ovu optužnicu odbacilo. Budući da službeno obrazloženje još nije objavljeno možemo pretpostaviti da je i optužno vijeće, kao i ranije sudac istrage, zaključilo kako se nuđenje mita novinaru prema Kaznenom zakonu ne može sankcionirati.

USKOK se može žaliti na ovu odluku suda

"Na sjednici optužnog vijeća povodom potvrđivanja optužnice protiv Franje Lucića danas je nakon zasjedanja, vijećanja i glasovanja vijeće donijelo, a predsjednik vijeća objavio rješenje kojim je u smislu čl. 355. st. 1. toč. 1. ZKP/08 obustavljen kazneni postupak da bi počinio obilježja kaznenog djela davanja mita iz čl. 294. st. 1. KZ/11. Nakon objave ovog rješenja, predsjednik vijeća je uputio stranke o pravu na žalbu na rješenje o obustavi kaznenog postupka, a o kojoj žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske”, priopćio je katko sud dodajući da je optužno vijeće nepravomoćnim rješenjem obustavilo kazneni postupak jer djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FRANJE LUCIĆA, NUDIO JE MITO NOVINARU: /

'Platit ću ti tri puta više novca'

Image
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FRANJE LUCIĆA, NUDIO JE MITO NOVINARU: /

'Platit ću ti tri puta više novca'

Stručnjaci: Protiv Franje Lucića može se voditi postupak

Dakle, sud smatra da se Lucićevo nuđenje mita novinaru Hedlu ne može kazniti. USKOK, doduše, na to može uložiti žalbu. Treba li Lucić odgovarati za pokušaj podmićivanja novinara analizirali su pravni stručnjaci. Većina ih smatra da se postupak protiv saborskog zastupnika može voditi. No, sud u Osijeku nije istog stava.

Lucić je novinaru ponudio mito, točnije iznos tri puta veći od onog što bi mu ga platila redakcija, kako ne bi pisao o sumnjivim poslovima njegovih tvrtki. Drago Hedl snimio je taj razgovor i prijavio slučaj što ga je, budući da je Lucić saborski zastupnik, preuzeo USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Lucić nudio mito Dragi Hedlu možete poslušati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo