liječnici se educirali / Pacijente na Rebru iduće godine mogao bi operirati još jedan robot: 'Bez ikakve boli, oduševljen sam'

KBC Zagreb bi dogodine mogao imati novog robota u operacijskoj sali i tako postati središte robotskih operacija za istočnu Europu

13.11.2019.
19:18
VOYO logo

Ljudska i robotska - ruku pod ruku. Na prvi pogled kao virtualna stvarnost, video igrica, ali riječ je o još jednoj u nizu uroloških operacija uz pomoć robota. Dogodine bi moglo stići - pojačanje.  

Prije toga edukacije i operacije, ovaj put pod vodstvom stručnjaka iz Japana. Operirao je Mladena s tumorom crijeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bez ikakvih problema. Bez boli bez ičega. Bio sam oduševljen. Posebno kad sam išao po uputnicu kod svog liječnika, odnosno doktorice Kontent, rekla je 'Idi, to ti je jedinstvena prilika, to ti je svjetski stručnjak''', kaže Mladen Božić. 

U Zagrebu za vikend ih se okuplio nekoliko. Tema robotika. Jedan takav robot radi zahvate unutar crijeva - i skup je. Košta oko 2 milijuna eura, ali plan i ideja već postoje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da Zagreb i mi kao edukacijski centar Europske krovne asocijacije  budemo teaching centar za Istočnu Europu i da kolektiramo te pacijente i da na 2-3 mjeseca iznajmimo robota,  napravimo operacije i vratimo ga'', kaže Nadan Rustemović, Odjel za intervencijsku gastroenterologiju KBC-a Zagreb.

Prve bi mogle biti već za godinu dana. Prednosti su brojne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ulazimo u probavni trakt preko usta ili anusa i vršimo operacije. Prednost robota je ta da imamo joystick kojim malim pokretima od par milimetara rukom, to se mjeri u mikronima što on na kraju rad na organu'', kaže Rustemović.

I dok neki stručnjaci dolaze educirati na Rebro, drugi pak dolaze u tu istu bolnicu po edukaciju. Jedan od njih je Egipćanin s kojim smo razgovarali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve ovdje je dobro opremljeno. Zaposlenici su jako ljubazni. Svi, od profesora, pa do medicinskih sestara, svi vas žele nešto naučiti ili vam dati priliku da učite. Ovo je vrlo posebno i ne možete to lako pronaći negdje drugdje'', kaže Omar Elshaarawy, gastroeneterolog iz Egipta. 

Hrvatska je tako još jednom u korak sa svjetskim trendovima, ali i korak bliže novom robotu koji operira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo