PACIJENT SKOČIO S DRUGOG KATA BOLNICE SV. DUH, NJEGOV SIN ZA NET.HR TVRDI: / 'To nije bilo samoubojstvo, sve se želi zataškati'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija

'Slučaj smrti mog oca želi se zataškati, a vjerujem da je uzrokovana bolničkim nemarom ili davanjem lijeka koji mu nisu smjeli dati', tvrdi naš čitatelj I. B. čiji je otac M.B.

3.11.2017.
21:23
PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Smrt 68-godišnjaka potvrdili su nam i u Policijskoj upravi zagrebačkoj navodeći kako slučaj vode kao samoubojstvo. Međutim, I.B. tvrdi kako nije riječ o samoubojstvu, da je dan prije bio kod svog oca te da nije pokazivao nikakve znakove po kojima bi se moglo zaključiti kako će se odlučiti na stravičan čin.

M.B. je zbog puknuća čireva i krvarenja prebačen 25. listopada iz svoje kuće u Opću bolnicu Zabok, a odande, kako nam je ispričao njegov sin, odmah u zagrebačku bolnicu Sveti Duh gdje je proveo tri dana prije nego što se dogodila tragedija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobna noć

"Dežurni liječnik na Odjelu gastroenterologije kazao mi je prigodom posjeta ocu da je on u dobrom stanju i da bi trebao biti otpušten kući kroz nekoliko dana.

No, 28. listopada ujutro u 8.45 zovu me iz bolnice i kažu mi da se otac bacio s prozora svoje sobe i preminuo. Također su mi rekli da su ga prebacili na Šalatu i neka dođem po dokumente. Kada sam došao, ništa nije bilo pripremljeno niti je itko znao o čemu se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad sam dobio dokumente u njima je stajalo kako je moj otac oko ponoći bio nemiran i da je tražio da ide kući, te da su mu dali lijek Haldol i humano ga vezali za krevet. U jedan sat i osam minuta sestre se pozvale dežurnog liječnika i priopćile mu da je pacijent iščupao vezice i bacio se kroz prozor. Pokušali su ga spasiti jer je bio živ, no preminuo je u 2 sata i 35 minuta", prepričao je kobni događaj I.B., a taj njegov dio priče potvrdili su nam i iz same bolnice Sveti Duh odakle su naveli kako je reanimacijski postupak bio dugotrajan uz nazočnost intenzivista, kardiologa, anesteziologa, neurologa i kirurga.

No, u drugom dijelu priče se ne slažu. I.B. tvrdi kako su mu bolnička pojašnjenja nerealna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krvarenje na mozgu i sumnje u indikacije lijeka

"Kasnije u razgovoru s primarijusom doznajem da su mom ocu snimanjem glave CT-om utvrdili hematom 35 mm sa 4 cm i krvarenje od pet mm koje je bilo između moždane ovojnice i tvrde kosti, a koji je zadobio prilikom jednog prijašnjeg pada. Rekao mi je da su se konzultirali s neurologom u Vinogradskoj i da su trebali ponovno napraviti CT.

Sve to u meni je pobudilo brojne sumnje. Konzultirao sam se s liječnicima i rekli su mi da pri krvarenju mozga mom ocu nisu smjeli dati Haldol. Inače taj lijek izaziva i povraćanje i halucinacije. A oni su njega vezali i ostavili", kaže I.B. koji je sumnjičav prema ispravnosti tretmana pacijenta kao i spomenutog lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je jako slab, primao je infuziju i krv, a i imao je široke šake pa mi nije nikako jasno kako se iščupao ako je bio pravilno humano vezan. Isto tako, sigurno se nije bacio. Pretpostavljam da je halucinirao od lijeka, možda je pomislio da je prozor vrata i da će izaći. Pa je samo zakoračio....", opisuje šokirani sin 68-godišnjeg pacijenta prozivajući bolnicu zbog nemara.

Bolnica s gnušanjem odbacuje optužbe

U samoj bolnici Sveti Duh s gnušanjem odbacuju njegove tvrdnje te ističu kako je riječ o samoubojstvu. Uz navode da je došlo do samoubojstva ističu kako su u trenutku tragedije na Odjelu bili dežurni liječnik i dvije medicinske sestre. Odmah su, ističu, izvijestili policiju, a po očevidu tijelo prebacili na Zavod za sudsku medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dana 30. listopada 2017. sukladno propisima provedena je stručna rasprava na Stručnom kolegiju Klinike koji je zaključio da je tijek dijagnostike i liječenja bio profesionalno proveden, a s obzirom na samoubojstvo zakonski je predviđena obdukcija putem sudske medicine.

Ovim ujedno napominjemo da s gnušanjem odbacujemo navode o zataškavanju iz vašeg upita", odgovorili su nam iz Kliničke bolnice Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naše pitanje hoće li tužiti bolnicu zbog uvjerenja da je došlo do propusta I.B. nam je kazao kako čeka dokumentaciju policije, koja se odnosi na očevid događaja, a na koju ima pravo uvida.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo