I NIJE JEDINI... / Za sve je kriva korona: Pacijent ima slomljenu kralježnicu i već mjesecima čeka operaciju u KB Dubrava

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
6.12.2021.
14:42
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Brojni su korisnici zdravstvenih ustanova i u ovom valu pandemije ostali bez plaćene zdravstvene skrbi, a u javnost sve više izlaze šokantni slučajevi.

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za prava pacijenata, kaže kako se jedan pacijent KB Dubrava radi toga požalio i pučkoj pravobraniteljici jer mu je, kako kažu, u KB Dubrava otkazana operacija kralježnice unatoč frakturi iste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog loma pacijent ne može ni kontrolirati mokrenje, no nije zbog toga preusmjeren u drugu bolnicu niti mu je zakazan novi termin operacije. "Bilo je to još u listopadu. Zvao je bolnicu više puta, ali mu nisu znali reći kad bi mogao doći na red za operaciju", govori Karačić za Novi list.

Image
OMIKRON STIGAO U HRVATSKU /

Novi soj potvrđen kod dva pacijenta, Kaić otkrio detalje o simptomima: 'K'o da ga je vlak zgazio, trajalo je par dana'

Image
OMIKRON STIGAO U HRVATSKU /

Novi soj potvrđen kod dva pacijenta, Kaić otkrio detalje o simptomima: 'K'o da ga je vlak zgazio, trajalo je par dana'

Tri mjeseca čekala i nije znala ima li rak

S druge strane, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), Ivica Belina, navodi kako je, također pacijentica iz Zagreba, tri mjeseca čekala na CT crijeva ne znajući ima li karcinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava kako je otkrila okultno krvarenje u stolici nakon kolonoskopije, a samo dva mjeseca čekala je na pregled. Onda je bila i COVID pozitivna pa je pregled dodatno odgođen.

"Tako je čekala tri mjeseca, ne znajući ima li rak. Na svu sreću, nije joj dijagnosticiran tumor nego predkanceroza, ali moglo je biti i drukčije, a u tri mjeseca pitanje je kamo bi se bolest razvila", ističe Belina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liste čekanja još duže tijekom pandemije

Predsjednici udruga upozoravaju stoga na to da pacijenti u Hrvatskoj zbog pandemije nemaju pristup ni osnovnoj zdravstvenoj skrbi, a liste čekanja, koje su i prije pandemije bile duge, postale su još dulje. Naveli su, kažu, dva primjerka iz Zagreba koji na raspolaganju ima nekoliko zdravstvenih ustanova, aludirajući na to da je stanje u manjih mjestima još i gore.

"Nigdje u Europskoj uniji ne postoji situacija da pacijent plaća doprinos od 16,5 posto, a ne može ostvariti potrebnu zdravstvenu zaštitu. Najbolji primjeri prakse zdravstvenog sustava su zemlje zapadne Europe, zemlje Beneluxa koji su pokazale i solidarnost i stručno vođenje krizne situacije temeljene na povjerenju građana", rekla je Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo