'PA NISAM JA KOMESAR ZA ULICE': / Hasanbegović tvrdi da Masarykova nije na dnevnom redu, otkrio dva nova prijedloga

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić
7.9.2017.
10:05
PIXSELL, Borna Filić
VOYO logo

Premda kao političar i povjesničar smatra da prvi predsjednik Čehoslovačke Tomaš Masaryk ne bi trebao imati ulicu u Zagrebu, već prije u Beogradu "kao pristaša srpsko-jugoslavenskih struja", Hasanbegović kaže da Odbor kojemu je na čelu ne želi koristiti kao instrument osobne politike.

Image
ZAGREB VIŠE NEMA TRG MARŠALA TITA: /

Hasanbegović: 'Ovdje nikad neće sjediti titoistička većina'; Bandić: 'Nije ovo povijesna večer'

Image
ZAGREB VIŠE NEMA TRG MARŠALA TITA: /

Hasanbegović: 'Ovdje nikad neće sjediti titoistička većina'; Bandić: 'Nije ovo povijesna večer'

"Neću ništa lomiti preko koljena"

"Kada su me pitali za Masarykovu ulicu, odgovorio sam samo da će odluke biti donošene sukladno propisanoj proceduri. Pa ne odlučujem ja sam, nisam komesar za ulice. Masaryk nije na dnevnom redu. HDZ-ov vijećnik Ranko Marinković predložio je 1999. promjenu naziva te ulice, ali Odbor za imenovanje ulica, kojem je tada na čelu bio HDZ-ovac Dinko Čutura, je to odbio", kazao je Hasanbegović za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista je inicijativa pokrenuta i 2013., no prijedlog da se Masarykova ulica preimenuje i nosi naziv po ubijenom hrvatskom emigrantu Stjepanu Đurekoviću također je bio odbijen, i to jednoglasno. Skupštinskim Odborom za imenovanja ulica tada je predsjedao HDZ-ovac Zoran Pilčić.

"Ja, naravno, imam mišljenje o Masaryku, ali neću ništa lomiti preko koljena. Nema smisla predlagati nešto za što ne bi bila većina članova Odbora, a kamoli Gradska skupština, koja u konačnici odlučuje. O Masaryku se još nije raspravljalo i bespredmetno je o tome govoriti", izjavio je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulice bi trebali dobiti Janko Bobetko i Luka Ritz

Usput je otkrio da će Odbor uskoro razmatrati dva nova prijedloga.

"Od ranije postoje prijedlozi da ulice dobiju general Janko Bobetko i Luka Ritz i vjerujem da će naš Odbor donijeti takav zaključak", kazao je za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bobetko je bio general JNA, a u Domoviskom se ratu pridružio Hrvatskoj vojsci te je između 1992. i 1995. bio načelnik Glavnog stožera. Protiv njega je Haško tužiteljstvo podignulo optužnicu za ratni zločin, no 2002. godine vlada Ivice Račana odbila ga je izručiti. Bobetko je umro 2003. godine.

Luka Ritz bio je maturant koji je 2008. godine preminuo od posljedica ozljeda koje je zadobio kada ga je ničim izazvana premlatila skupina maloljetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo