MINISTAR KOTROMANOVIC: / 'Pa ne slavimo dan poraza da me pitate za cijenu mimohoda!'

Ne prestaju prijepori o nacinu obiljezavanja 20. godisnjice Oluje. Bivsi predsjednik drzave Stjepan Mesic danas kaze da se uz Knin obljetnica Oluje moze proslaviti i mimohodom u Zagrebu.

11.5.2015.
21:32
VOYO logo

Platiti bi trebalo Ministarstvo obrane iz svojeg proracuna, no resorni ministar Ante Kotromanovic jos ne razmislja o troskovima.

"Mi ne slavimo dan poraza, slavimo Dan pobjede. Pobogu, pa me netko pita koliko ce to kostati?!", kazao je Kotromanovic za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim o cijeni mimohoda, raspravlja se i o tome tko ima pravo u sporu predsjednice drzave Kolinde Grabar Kitarovic i Vlade u vezi sa zapovijedanjem vojskom.

Razmimoilazenje bivsih predsjednika

Bivsi predsjednik drzave Ivo Josipovic stao je na stranu predsjednice, kazavsi da je Ustav tu prilicno jasan - on postavlja predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika oruzanih snaga i zakoni ne bi smjeli umanjivati tu njezinu funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipovicev prethodnik Stjepan Mesic drzi da tu dileme nema - da predsjednik Republike u miru o vojnim pitanjima odlucuje neizravno, i to preko Glavnog stozera i MORH-a. Smatra da je izjava predsjednice da je "njezina rijec zadnja", bila ishitrena i da ne zasluzuje velike rasprave.

"Zna se tocno kada se s upotrebom vojske raspolaze s nivoa predsjednika Republike", porucuje joj Mesic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, umirovljeni general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), istice da je samo jedan vrhovni zapovjednik, odnosno zapovjednica, sa svim ovlastima koje iz toga proizlaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo