DRAMATIČNO UPOZORENJE ULAGAČIMA KOJE ĆE NAS POTRESTI: / 'Prodajte hrvatske i kupite srpske vrijednosnice'

Image

Nakon što je Vlada odgodila novo izdanje euroobveznica jer su investitori tražili veće kamate, Hrvatska je dobila novi žestok udarac iz međunarodnih financijskih institucija.

10.6.2016.
6:46
VOYO logo

Analitičari velike multinacionalne banke Barclays u svom novom izvješću o Hrvatskoj ulagačima preporučuju da umjesto u hrvatske, u pojedinim slučajevima ulažu u srpske i mađarske vrijednosne papire, prenosi Jutarnji list.

Image
EKONOMIST UPOZORAVA: /

'Ovo je zadnja laka godina za Hrvatsku, od iduće godine moguće je grčki scenarij'

Image
EKONOMIST UPOZORAVA: /

'Ovo je zadnja laka godina za Hrvatsku, od iduće godine moguće je grčki scenarij'

'Hrvatska: potresena krhkom politikom'

U izvješću znakovita naziva "Hrvatska: potresena krhkom politikom", analitičari Barclaysa ocjenjuju da su svjetska tržišta pozdravila podatke koji potvrđuju da je Hrvatska na putu oporavka nakon šestogodišnje recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, posljednja politička previranja, koja prijete opstanku Vlade i provedbi reformi, počela su uzimati svoj danak i u svijetu hrvatskih državnih financija. Stoga ulagačima preporučuju da pojedine vrijednosne papire hrvatske države zamijene za one srpske i mađarske, ovisno o roku njihova dospijeća.

Srpske i mađarske obveznice nude im otprilike jednake prinose, no te dvije zemlje, ističu, ipak imaju stabilnije vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izostanak pravih reformi

U Barclaysu podsjećaju i da se Hrvatska i dalje suočava s izostankom pravih reformi. Iako je fiskalni deficit ipak smanjen na oko četiri posto BDP-a u prošloj godini, i dalje je velik, a za njegovo smanjenje potrebne su reforme.

Dodaje se da aktualni sastav Sabora otežava mogućnost sastavljanja novih koalicija. Ni eventualni novi izbori ne moraju nužno dovesti do značajnije promjene odnosa snaga na političkoj sceni zemlje, poruka je analitičara Barclaysa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, valja reći da nije sve crno. Naime, analitičari Barclaysa hrvatsku euroobveznicu s rokom dospijeća 2022. vide kao dobro ulaganje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo