Ovrhom mu uzeli mirovinu, sad nema za lijekove

Iako naknada za nezaposlene, dječji doplaci i mirovine ne mogu biti predmetom ovrhe, sve je više građana koji su se, bez kune u džepu, našli u raljama bešćutne birokracije.

23.3.2011.
13:38
VOYO logo

"Kao i svakog desetog u mjesecu, kad mi stiže mirovina odlazim u banku da bih odmah platio sve račune, ali kada sam zadnji puta došao na šalter, nisam mogao podići ni kune. Blokirali su mi račun, a da me prethodno uopće nitko nije obavijestio", kazao je za Glas Istre umirovljenik M. P.

Ovrha na njegovu mirovinu od 1.640 kuna pokrenuta je bez njegova znanja, a k tome, veli on, i – greškom! Naime, ovrhu je pokrenuo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zbog 20.000 kuna duga iz 1999. godine, koji je M. P. iste te godine u cijelosti isplatio. I knjigovođa i Porezna uprava su potvrdili da je iznos plaćen, a u "HZMO-u prvo uopće nisu ništa mogli naći, a zatim su vidjeli da je sve plaćeno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da nema djece ne bih imao što jesti'

Iako je greška uočena, spora birokracija još nije odradila svoj posao i uklonila grešku, a nesretnog umirovljenika su već nekoliko puta 'prošetali' od šaltera do šaltera – uzaludno.

"Teško hodam i zaista mi nije lako čekati u svim tim redovima, šećeraš sam i srčani bolesnik, imao sam infarkt i operaciju. Zbog ovrhe nemam novca ni za lijekove, za koje mjesečno plaćam 350 kuna iako imam dopunsko osiguranje. Sad sam na teret djeci i da nema njih ne bih imao što jesti. Srećom, na selu sam jer da sam u gradu bio bih gladan kruha. Nešto uspijem uzgojiti u vrtu, imam kokoši, kuniće", kazao je M. P., koji je prije četiri godine otišao u invalidsku mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HHO: Ovo je nevjerojatno nasilje nad građanima

Naposljetku umirovljenik se obratio Hrvatskom helsinškom odboru, iz kojeg su ovih dana upozorili na masovno kršenje ustavnih i zakonskih prava građana.

"Vrši se nevjerojatno nasilje nad građanima, stradavaju cijele obitelji, a država pokazuje potpunu socijalnu bešćutnost. U našoj tužnoj praksi divljeg kapitalizma i dalje se plijene čitave plaće i mirovine, pa i naknade za nezaposlene, dječji doplaci koji uopće ne mogu biti predmetom ovrhe, a sve je to u direktnoj protivnosti s ovršnim zakonom koji propisuje da se plaće i mirovine mogu ovršiti do jedne trećine ili do polovine iznosa kada je u pitanju ovrha zbog alimentacije", komentirao je član Izvršnog odbora HHO-a Mladen Godek, dugogodišnji sudac i odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103100383006 arti-201102010212006 arti-201102250845006 arti-201102030024006 arti-201101170789006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo