OVRHE STVARNO ZNAJU BITI TRAGIČNO BIZARNE: / Pogledajte što je prošla ova Zagrepčanka zbog 13,37 kuna duga gradskoj Čistoći

Image
Foto: PIXSELL/Net.hr

Zbog 13,37 kuna duga Čistoći Zagrepčanka će platiti ukupno 830 kuna troškova.

26.9.2017.
7:10
PIXSELL/Net.hr
VOYO logo

Kako je tijekom ovršnog postupka utvrdio Općinski sud u Zlataru u lipnju prošle godine javni je bilježnik poslao gospođi Sandri rješenje o ovrsi zbog neplaćenih 283,58 kuna. Ona je na to rješenje uložila prigovor jer joj iz rješenja nije bilo jasnog na koji je način dug nastao.

Ovršni postupak na sudu

'Odvoz smeća naplaćuje se na zajedničkoj uplatnici Zagrebačkog holdinga pa nije vidljivo od kada je ovo dugovanje. Možda je izmišljeno', navela je u prigovoru. No, bez obzira na to mjesec dana kasnije ipak je platila tih 283,58 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u Zagrebačkom holdingu izračunali su da je taj iznos pokrio dio glavnog duga i zateznu kamatu u iznosu od 13,37 kuna, ali da je još 13,37 kuna ostalo nepodmireno. Inzistirali su da se ovrha provede do kraja i tražili 450 kuna troškova ovršnog postupka, kao i troškove parničnog postupka.

Računi se moraju plaćati

U procesu je razjašnjeno zašto je ova Zagrepčanka za listopad 2015. godine morala platiti odvoz smeća 128,70 kuna, dok su joj računi za studeni i prosinac te godine iznosili po 76,17 kuna. Naime, u listopadu Čistoća obračunava odvoz smeća po kvadraturi stana, dok je kasnije počela koristiti računicu s veličinom kante za smeće, brojem odvoza i naknadom za preuzimanje jedne litre miješanog otpada. To je stvorilo velike razlike u visini računa, koji su za studeni i prosinac bili mnogo niži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, kako se objašnjava dalje u presudi, Čistoća nema zakonsku obvezu prije pokretanja ovršnog postupka upozoriti korisnike svojih usluga na dug, pa je neovisno o tome je li dobila opomenu gospođa Sandra morala platiti pruženu uslugu prema ispostavljenim računima, čija naplata dospijeva svaki mjesec.

Platila račun, al ipak je ostao dug

Kad je uplatila 283,58 kuna Čistoća je najprije podmirila kamate, pa zatim glavnicu, zbog čega je 13,37 kuna glavnog duga ostalo nepodmireno. Rješenje o ovrsi za 270,21 kunu je ukinuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računajući troškove Općinski sud u Zlataru došao je do 75 kuna javnobilježničke nagrade s PDV-om, te 30 kuna troškova dostave koji javnom bilježniku pripadaju prema Pravilniku o nagradama i naknadi troškova javnih bilježnika u ovršnom postupku. Ukupni troškovi parničnog postupka, odnosno zastupanja od strane odvjetnika odmjereni su u ukupnom iznosu od 725 kuna.

Gospođa Sandra na ovu se presudu može žaliti Županijskom sudu, no kako je u pitanju spor male vrijednosti, samo ako se smatra da je teško prekršen zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo