'ne cijeni se rad' / Ovom dalmatinskom gradiću je prekipjelo: onom tko se trudi plaća raste dvostruko, onima koji bježe ranije, otkaz!

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Radnici koji bi mogli 'pasti' su oni koji nisu samostalni i ne poštuju ni rokove ni radno vrijeme. Dobra stvar je što će ocjene, osim pročelnika i gradonačelnika, moći davati i građani

28.4.2018.
17:47
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Službenik gradske uprave kod kojega ste trebali neke informacije kazao vam je da na tom predmetu radi njegov kolega, koji jedini zna o čemu se radi, a koji je na godišnjem sljedeća dva tjedna, i pritom vas nervozno ošinuo pogledom te odsjekao s pozdravom za koji ne možete dokazati da je ponižavajući, ali budući da ste samo pristojni, no ne i budala, osjetili ste to. Ili vam po deseti put sa zen pogledom u očima, čudeći se nervoznom tiku koji vam se omaknuo, kaže da dođete idući tjedan. Ili ga u 14 i 15 više nema u uredu, iako na vratima piše da radi do 15 sati. Ali petak je..., sjetite se i okrivite sami sebe što ste zakasnili, jedan je od slikovitih primjera koje piše Slobodna Dalmacija.

Naime, ako živite u Vrgorcu, takve ćete situacije moći zabilježiti u anketi, a pročelnik Jedinstvenog odjela Goran Ćulav ocjenjivat će svoje podređene, koji će sukladno tome biti motivirani ili demotivirani. Kako tvrdi Ćulav, uzrok neučinkovitom radu leži u činjenici da se u državnoj službi poslovično ne cijeni rad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnik o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Vrgorac naći će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća, a u njemu stoji da će Ćulav službenike ocjenjivati prema stručnosti, kreativnosti i samostalnosti, inicijativnosti, kvaliteti obavljenog rada, opsegu obavljenih poslova i poštivanju zadanih rokova, poštivanju radnog vremena, odnosu prema suradnicima i strankama u postupku, te timskom radu. Za svaki od ovih osam kriterija zaposlenik može dobiti od 1 do 5 bodova. Gradonačelnik Ante Pranić kaže da plaća može rasti i dvostruko, ako netko to zasluži, ali moguća je i ona druga krajnost - može se dobiti otkaz. A svete krave neće biti ni direktori gradskih tvrtki, piše Slobodna Dalmacija.

Radnici koji bi mogli "pasti" su oni koji nisu samostalni i ne poštuju ni rokove ni radno vrijeme. Dobra stvar je što će ocjene, osim pročelnika i gradonačelnika, moći davati i građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nesamostalnost znači da, na primjer, ako dođe do problema, on o tome izvijesti mene dok sam ništa ne poduzima. Ili ako netko trenutno nije na radnom mjestu, kolega koji ga je u stanju zamijeniti dobit će bolju ocjenu od onoga koji će reći kako to nije u opisu njegova radnog mjesta. U tome, naime, i jest problem, svi znaju za svoja prava, ali neki sa sebe žele skinuti svaku odgovornost", ispričao je Ćulav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo