Ovo su prednosti i nedostaci ulaganja u Hrvatsku

Geostrateški položaj i razvijena poslovna i prometna infrastruktura komparativne su prednosti koje u Hrvatsku privlače sve veći broj stranih ulagača.

5.8.2012.
9:09
VOYO logo

Troškovi transporta značajno utječu na cijenu proizvoda, a transport preko riječke luke iz i prema Aziji cijeli je tjedan kraći od onog preko Roterdama ili Hamburga. Svjesni su toga u kineskom brodaru China Ocean Shipping Company, zainteresiranom za modernizaciju infrastrukture u Luci Rijeka i izgradnju nizinske pruge Rijeka-Zagreb-Botovo, investiciju vrijednu 4 milijarde eura. Značaj interesa Hrvatska je prepoznala i predstavnike kineske tvrtke primila na visokom nivou.

''Vrijeme je da Hrvatska prestane pričati. Vrijeme je dakle, da se konkretiziraju neke infrastrukturne stvari. Kao veliki potencijal Luke Rijeka, time je Hrvatska kao država konačno poprima ono što povijesno je, geostratreška lokacija kao luka, kao jedan prostor za Srednju Europu'', rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kada je u travnju ugostio kinesku delegaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skorašnje članstvo u Europskoj uniji i pristup tržištu od pola milijarde ljudi prednosti su koje ne treba zanemariti, kao ni razvijenu infrastrukturu, o kojoj govori potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnkop Tanta.

Novim zakonima do brže realizacije

''Mreža autocesta i željeznica, mreža distribucija prirodnog plina kao važnog energenta Naftovod i naravno, ono što smo se trudili posljednjih godina, razvoj poslovnih zona. Naša je radna snaga educirana, imamo i vrlo kvalitetnu telekomunikacijsku infrastrukturu i razvijene fiancijske usluge i naravno stabilno političko okruženje koje je izuzetno važno za investitore'', ističe Trnkop Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska gospodarska komora adresa je na koju se zainteresirani investitor može obratiti za pomoć.

"Mi smo ove godine, između ostalog, baš zbog toga i osnovali novi centar za investicije i obzirom na našu bazu podataka i mrežu županijskih komora, možemo stranom poduzetniku pružiti sve potrebne informacije o postupcima i procedurama koje mora slijediti kako bi pokrenuo poslovanje u Hrvatskoj, kao i naravno, pregled institucija nadležnih za pribavljanje potrebnih dokumentacija", kaže potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komplicirana i spora procedura i nejasna podjela nadležnosti u tijelima državne uprave i lokalnih samouprava, velike su boljke hrvatskog gospodarstva, no vlasti kontinuirano rade na pojednostavljenju procedure i otklanjanju problema.

Ubrzano se mijenjaju zakoni i priprema novi Zakon o stranim ulaganjima koji bi već od ove jeseni trebao donijeti veće poticaje i olakšice za investicije u sve gospodarske sektore, od prometne infrastrukture i energetike do turizma i poljoprivrede, u postojeće tvrtke i toliko priželjkivane 'greenfield' projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo