'Ovo nije najam nego harač!'

Liječnici specijalisti koji imaju ambulante u prostorima Domova zdravlja tvrde da ih se ucjenjuje povećavanjem cijene najma za nekoliko puta.

16.1.2012.
10:40
VOYO logo

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 11 liječnika specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite (psihijatri, ortopedi, fizijatri, oftalmolozi) koji bi se do kraja veljače ove godine, prema uredbi Vlade od 29. prosinca prošle godine, trebali odlučiti hoće li ostati u zakupu u prostorima Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije po nekoliko puta višim cijenama zakupa od sadašnjih ili će se vratiti pod okrilje Doma.

Nitko od nas 11 ne želi plaćati takav 'harač' od najma. I sada se moramo snaći u roku od 60 dana, do kraja veljače. Što ako ne pristanemo vratiti se pod okrilje Doma zdravlja ili ne pristanemo plaćati skupi najam? Riječ je o liječnicima koji ambulante imaju u Omišu, Trogiru, Sinju, Imotskom, Hvaru i Makarskoj. Njihovi pacijenti, osim u iznimnim prilikama, nemaju potrebu dolaziti na preglede u Split jer se upravo ti izvanbolnički specijalisti, brinu o njima. Ubuduće možda neće biti tako, jer, kako kaže jedna od liječnica specijalistica pred njom i njenim kolegama su vrlo teški i neizvjesni dani. Ističe da ih najviše smeta što ih se ucjenjuje povećanjem najma koji bi, prema zamisli "šefova", trebao biti u visini ekonomskog najma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničena zarada

"Nas 11 nemamo glavarinu i nismo plaćeni po glavarini. Nama Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća po uputnicama koje ostvarimo u proteklom mjesecu. Jednom tjedno šaljemo uputnice u HZZO i na kraju mjeseca, prema broju uputnica, dobivamo novac. Naravno, ne možemo zaraditi onoliko koliko bismo htjeli ili mogli jer je određen gornji limit, koji ne smije biti veći od 30-ak tisuća kuna bruto. Iznad tog iznosa HZZO ne plaća ni jednu daljnju uputnicu.

Ako neki liječnik od nas 11 ima limit od 30-ak tisuća kuna bruto, njemu mjesečno za njegovu plaću ne ostaje više od 10.000 kuna neto. Od tih 30-ak tisuća kuna bruto liječnik mora platiti medicinsku sestru koja za njega radi, lijekove, prijevoz, nabavu materijala, sve režije, grijanje, vodu, porez i zakupninu", kaže 50-godišnja liječnica za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju se snaći u 60 dana

Zakupnina prostora županijskog Doma zdravlja za svakog od 11 liječnika iznosi po 1.250 kuna plus PDV i tu je cijenu odredilo Ministarstvo zdravstva još 1996. godine.

Istina je da se, cijena nije mijenjala, ali svih ovih godina, objašnjava liječnica, nije se mijenjao ni gornji limit zarade. Ukoliko se cijene najma primjerice povećaju na 5.000 kuna plus PDV, kaže da to neće moći plaćati jer nisu profitabilna djelatnost i ne mogu zarađivati koliko bi htjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uložili smo u te prostore značajna novčana sredstva, obojili smo ih, postavili pločice, opremili ih namještajem i svom potrebnom opremom. Nitko od nas 11 ne želi plaćati takav 'harač' od najma. I sada se moramo snaći u roku od 60 dana, do kraja veljače. Što ako ne pristanemo vratiti se pod okrilje Doma zdravlja ili ne pristanemo plaćati skupi najam? Onda ćemo otići na ulicu ili na Zavod za zapošljavanje ili možda u privatnike.

Ali i za odlazak u privatnike treba puno više od 60 dana da bismo se snašli u novim životnim okolnostima", kaže liječnica koja je najavila da će zajedno s deset drugih kolega koji su se našli u nezavidnoj situaciji tražiti razgovor sa županom Antom Sanaderom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo