OVO NAŠU DJECU UČE U ŠESTOM RAZREDU! / 'Ustaše su u redu, svi su Srbi četnici (osim jednog), a ćirilica je pismo neprijatelja'

Image
Foto: Center for civil courage

Centar za građansku hrabrost je prijavio knjigu 'Moj tata spava s anđelima', koja je dio obvezne lektire za šesti razred osnovne škole od 1996.

12.5.2016.
7:28
Center for civil courage
VOYO logo

Prijava je prvo poslana nadležnom Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta, koje nije reagiralo. Prigovor je zatim poslan Agenciji za odgoj i obrazovanje, dječjoj pravobraniteljici, pučkoj pravobraniteljici, Borisu Jokiću, koji je nadležan za reformu kurikuluma, i Srpskom narodnom vijeću, koje je jedino odgovorilo da je svjesno o čemu je riječ.

Image
Image

Prijavili Centar i roditelji

Prvi je knjigu prijavio Centar za građansku hrabrost, a zatim su to učinili i roditelji, koji su im se javljali zbog izostanka reakcije institucija. Zato je na njihovim stranicama objavljen obrazac prijave, kojim ohrabruju roditelje da vrše pritisak na nadležne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor knjige nije desetogodišnja djevojčica koja piše dnevnik, a kako se može zaključiti iz stila kojim su događaji u ratnom Osijeku opisani, nego odrastao pisac, Stjepan Tomaš.

Image
Foto: n1
Image
Foto: n1

Prijavljeno je sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. da su svi Srbi, osim jednog za kojeg se navodi da je poginuo kao hrvatski branitelj, četnici, odnosno neprijatelji; 2. da Srbima ne treba vjerovati, ako se ne izjasne protiv «svojih pasa koji pucaju po nama ili njihovim majkama»; 3. da je ćirilica neprijateljsko pismo; 4. da je majka Srpkinja napustila kćer Mirticu i pobjegla svojima, a da je njen otac «sad s anđelima» jer je poginuo kao hrvatski gardist; 5. da učitelji i roditelji odobravaju ustaški pozdrav «Za dom spremni» i ustaške pjesme; 6. da se nekad nije smjelo biti vjernik, a da su u ratu i nevjernici postajali vjernici; da se dijete od 12 godina pita vjeruje li Krist, koji je ljubav sama, 7. da neprijatelji koji su rafalom gađali njegovo tijelo na raspelu, ne znaju što čine... 8. te govor mržnje, najgori rodni stereotipi, nacionalna i vjerska nesnošljivost, netrpeljivost prema ireligionizmu, promoviranje nacifašizma.

Image
Foto: n1
Image
Foto: n1

"Iz navedenog, a i skeniranih dijelova knjige koje šaljem kao prilog, zaključujem da roman krši gore navedena prava iz UN-ove Konvencije o pravima djeteta kao i da je njegovo daljnje bivanje sastavnim dijelom osnovnoškolske ili bilo koje lektire, u suprotnosti sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama te tražim da pokrenete kod MZOS-a i AZOO-a postupak kako bi se spomenuti izbacio iz bilo kakvog odgojno-obrazovnog procesa jer štetno utječe na djecu, a čega smo uostalom svjedoci zadnjih 20-ak godina", stoji u prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo