Moratorij na tri mjeseca / Ovo morate znati: Odgodu plaćanja stambenog kredita platit ćete kao suho zlato!

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dužnicima će trošak biti i veći tamo gdje plaćaju solemnizaciju

17.4.2020.
8:30
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Čak i više od 1000 eura ratse se trošak tromjesečnog zamrzavanja stambenoga kredita, a kod gotovinskog je nešto više od 1000 kuna!

Banke opiru dostavljanju zatraženih izračuna troškova moratorija, odnosno njihove zarade na pomoći dužnicima koje je pogodila pandemija koronavirusa tako da su izgubili ili su im smanjena primanja ili su pak nastradali u razornom zagrebačkom potresu. A neke su snašla oba zla!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, za Večernji list su i jednoj banci napravili simulaciju troškova moratorija, za koju kažu da je "tipska" i izračun se vrlo malo razlikuje od banke do banke.

Prema toj simulaciji, za stambeni kredit od 92.000 eura na 30 godina, koji otplaćuje već četiri godine, uz fiksnu kamatnu stopu prvih pet godina od 2,99 posto te promjenjivu od 3,19 posto u ostatku otplate, dužnik će banci platiti 831,33 eura kamata više. Dakle, 6378 kuna, a ako banka inzistira i na solemnizaciji, još 1700 kuna javnom bilježniku. Sve zajedno se penje an vrtoglavih 8078 kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne oporavi li se dužnik nekim čudom nakon tri mjeseca i počne ponovno zarađivati kao prije krize te zatraži produžetak moratorija za još tri mjeseca, očekuje ga još toliko troška.  A banku dodatna zarada s obzirom na to da za ove klijente ne mora izdvajati rezervacije jer se, odlukom regulatora, neće svrstavati u loše kredite. Barem zasad.

Ako se zadužio nenamjenski te je na pola otplate gotovinskog kredita od 20 tisuća eura na 10 godina, koji otplaćuje uz kamatu od 5,25 posto, tromjesečni zastoj u otplati stajat će dužnika 148 eura razlike u kamati odnosno 1167 kuna. Ovo su modeli u kojima su klijenti dobili moratorij na tri mjeseca, tijekom kojih im se obračunava kamata te je poslije otplaćuju kroz uvećani anuitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvu je odgodu zatražilo dosad 30.000 građana, ali i 9500 poduzeća, objavila je Hrvatska udruga banaka. Najviše je zahtjeva za moratorijem gotovinaca, no broj odobrenih nije poznat. Banke očekuju da će broj zahtjeva i dalje znatno rasti; neke od njih tek su prije nekoliko dana objavile proceduru prema kojoj se klijenti mogu javiti.

Bankama je ovakvo rješenja zasigurno savršeno jer ne samo da nemaju nikakvih troškova s obzirom na to da ne moraju svrstavati takve kredite u kategorije lošije naplativih nego će i dodatno zaraditi. Usto, mjera se odnosi samo na klijente koji su do kraja 2019. bili uredni u otplati, tako da su i inače manje rizični, a odluka o tome kome odobriti odgodu nije obligatorna, nego arbitrarna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klijentima poduzetnicima u posebno pogođenim sektorima poput turističkog sad će neke od njih ponuditi odgode otplate i do sljedeće sezone. I to će, definitivno, naplatiti- suhim zlatom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo