KOSOR: / 'Plenković je napravio neviđen potez u hrvatskoj političkoj praksi, otvara se niz pitanja'

Image
27.4.2017.
13:00
VOYO logo

Na dramatičnoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković zatražio je razrješenje trojice Mostovih ministara.

Image
ŠOK NA SJEDNICI VLADE: /

PLENKOVIĆ SMIJENIO TRI MOSTOVA MINISTRA!

Image
ŠOK NA SJEDNICI VLADE: /

PLENKOVIĆ SMIJENIO TRI MOSTOVA MINISTRA!

Mogući su razni raspleti situacije - od manjiske vlade do prijevremenih parlamentarnih izbora, no sigurno je kako će koalicija teško preživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku je za N1 komentirala i bivša premijerka Jadranka Kosor

"Dosad svakako neviđen potez u hrvatskoj političkoj praksi. Podsjećam da je Andrej Plenković nebrojeno puta isticao da je upravo on donio stabilnost u hrvatski politički prostor. Današnjom odlukom to više nije točno. Smjenjivanjem trojice ministara jasno je dekapitiranje u političkom smislu, ali i njihovo ponižavanje" rekla je Kosor, dodajući kako je teško samostalno o tome odlučivao. "Obzirom da je on predsjednik HDZ-a, postavlja se i pitanje da je tu odluku donijela i stranka. Kad ovakva odluka podrazumijeva i pad Vlade, onda moraju biti kontaktirana tijela stranke"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je isključivo Plenkovićeva igra

Ističe i kako je sada sve otvoreno,

"Premijer može smijeniti ministre, a nove mora potvrditi Sabor. Otvara se niz pitanja. Jedno političko koje će se dodatno gurati u javni prostor jest činjenica da je oporba kritizirala Plenkovića kad se rušila Vlada i njegovo inzistiranje da sudbina jednoga čovjeka ne može biti iznad sudbine države i Vlade. Upravo se o tome ovdje radi i sad je svakako presedan u političkom prostoru. Nisam sigurna koliko ovaj ruski rulet može donijeti, a koliko može odmoći Andreju Plenkoviću, jer ovo je isključivo njegova igra", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost Mosta je neizvjesna

Kosor ističe i kako bi se ovaj Plenkovićev potez lako mogao obiti HDZ-u o glavu, jer daje prostor Mostu da se predstavi kao jedini pravi borac protiv korupcije.

"Nisam sigurna da bi odlazak na nove izbore značio potpunu prevlast HDZ-a i propast Mosta. Ne mislim da bi to bilo tako, jer ovo je jedan potez koji se može svesti i na to, zbog različitog mišljenja ljudi su smijenjeni s ministarskih pozicija. One su među najvišim pozicijama u Hrvatskoj, i dostojanstvo svakoga tko jest i tko je bio ministar treba čuvati, ako su se vodili zakonima i Ustavom Republike Hrvatske", rekla je Kosor, dodavši da svatko tko u budućnosti želi biti dio Vlade, mora biti svjestan da je Most njezin ključan dio. Dodaje i kako birači vjerojatno neće kaznizi Most zbog kritiziranja Vlade koji su oni dio " inače bi se na zadnjim izborima dogodio potop Mosta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo