'OVO JE KLERIKALIZACIJA OBRAZOVANJA I IDEOLOŠKA PRISILA': / Filozofski fakultet odbio prijedlog o suradnji

Image

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu odbio je prijedlog ugovora o suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom.

7.4.2016.
22:10
VOYO logo

Kako su napisali u priopćenju medijima, takvu suradnju smatraju udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjeloukupno obrazovanje.

"Ključna razlika između teorije utemeljene u kritičkoj misli i teorije ograničene dogmom čini ova dva fakulteta nespojivima. Pravna i svjetonazorska neusklađenost otvara prostor cenzuri nastavnih sadržaja, a samim time i zatomljivanju kritičke misli na Filozofskom fakultetu", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klerikalizacija obrazovanja

"Ovu tendenciju u visokom obrazovanju smatramo ne samo napadom na sekularnost Filozofskog fakulteta i klerikalizacijom cjelokupnog obrazovanja, nego i ideološkom prisilom.

Također se protivimo nelegitimnoj suspenziji prodekanice prof. dr. sc. Branke Galić te podupiremo njenu daljnu borbu za svoja prava. To je još jedan u nizu netransparentnih i autokratskih postupaka sadašnje Uprave fakulteta koje oštro osuđujemo. Ovaj stav nije usmjeren protiv vjernika ili bilo koje druge društvene skupine, nego protiv perfidnih pokušaja elita da nepravednim ugovorom naruše zdravo funkcioniranje FFZG-a te posredno cijelog društva", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba im baciti bombu unutra'

Dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, inače i rektorov savjetnik, ovih je dana izbjegavao govoriti o temi koja je podigla prašinu u sveučilišnim krugovima. Ipak, Tonči Matulić danas je odlučio prekinuti medijsku šutnju.

"Jutros za vrijeme predavanja , dvije velike predavaonice su okrenute na Vlašku ulicu, i dvojica mladića koja su prolazila su zastala ispred prodavaonice, gdje su ih studenti i profesor čuli kako komentiraju 'ovo je KBF, treba im baciti bombu unutra'. Nastavnik je poslije predavanja došao k meni i rekao da treba početi govoriti. Jer svašta se počelo pričati, a sada su krenule i nekakve prijetnje. I evo, jutros smo prekinuli silenzio stampa", rekao je Matulić u emisiji RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udar desnice

Također, Matulić je komentirao i tvrdnju da se u ovom slučaju radi o udari klerikalne desnice.

"Ovdje se uzimaju neke parole ili floskule koje zapravo dolaze iz nekog dobro poznatog propagandnog ili propagandističkog konteksta, da bi se skrenulo pozornost javnosti, a onda pogotovo zainteresirane javnosti, Sveučilišta, studenata, nastavnika, s bitnih stvari. Da se ovdje želi ostvariti jedan oblik suradnje koji je poželjan, hvale vrijedan, dobrodošao, kojeg svi potiču. A to je horizontalna razmjena i mobilnost studenata i nastavnika. I mislim da time svi samo možemo dobiti, a nitko ništa izgubiti", zaključio je Matulić u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo