I SLUŽBENO PRELOMILI / Ovo su 44 grada i općine koji će Novu dočekati bez vatrometa. I trgovački lanci odustaju od prodaje pirotehnike

Image
Foto: RTL

Uz 44 gradova i općine koji su odustali od vtrometa, dva su trgovačka lanca odlučila da neće prodavati nikakvu pirotehniku iz obzira prema ljudima, životinjama i okolišu

29.11.2023.
10:18
RTL
VOYO logo

Ukupno 44 hrvatska grada i općine odlučili su u novu 2024. godinu ući bez vatrometa, objavila je udruga Prijatelji Životinja.

Prelomili su nakon apela te udruge u kojem su molili da zaštite životinje i okoliš od negativnih posljedica vatrometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti su se gradovi te neke općine izjasnile da neće imati vatromet u vlastitoj organizaciji tijekom dočeka, a mnogi od njih će umjesto vatrometa imati ekološke i atraktivne svjetlosne senzacije.

Image
IMA JOŠ POGINULIH /

VIDEO Užas u Iraku. Najmanje 100 mrtvih u požaru na vjenčanju. Veliki broj ozlijeđenih, za sve kriv vatromet

Image
IMA JOŠ POGINULIH /

VIDEO Užas u Iraku. Najmanje 100 mrtvih u požaru na vjenčanju. Veliki broj ozlijeđenih, za sve kriv vatromet

Među spomenutim gradovima su Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Đurđevac, Zagreb, Vrbovec, Pregrada, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Kaštela, Ivanec, Dubrovnik, Otok. Općine koje su se odlučile za ovaj korak su Općina Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Belica, Donji Vidovec, Voćin, Bol, Majur, Pitomača, Klana, Klenovnik, Bogdanovci, Bošnjaci, Tompojevci, Viljevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, trgovački lanci Lidl i Tommy su odlučili iz obzira prema ljudima, životinjama i okolišu da neće prodavati nikakvu pirotehniku.

Na doček bez vatrometa i prošle se godine odlučilo više gradova koji su blještavilo na nebu odlučili zamijeniti alternativama poput šarenih konfeta, laserskih showova i drugih vizualnih efekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici kućnih ljubimaca odlično znaju koliki stres novogodišnje ludilo s vatrometom i petardama stvara njihovim ljubimcima. SVake godine stotine životinja pretrpi ozljede ili čak smrt zbog glasne buke. Prijatelji životinja već su ranije upozorili da zvuk vatrometa i eksplozija može izazvati kod njih stanje šoka te ekstremni stres koji utječe na fizičko i psihičko zdravlje ljubimaca.

I određene skupine ljudi kao što su osobe s PTSP-om i drugim poteškoćama te oni osjetljivi na buku teško se nose s vatrometom u novogodišnjoj noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatromet također šteti i okolišu jer može doprinijeti zagađenju zraka budući da ispušta velike razine ugljičnog dioksida u atmosferu.

POGLEDAJTE VIDEO: Vatromet izazvao strašan požar na vjenčanju u Iraku. Najmanje 100 mrtvih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo