nova žuta karta / Ove novosti ZET uvodi od nedjelje: U vozilima možete kupiti samo karte od 15 kuna

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Od nedjelje više ne možete kupiti karte po 4 ili 10 kuna kod vozača ZET-ovih autobusa i tramvaja

28.6.2018.
11:36
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Od nedjelje više ne možete kupiti karte po 4 ili 10 kuna kod vozača ZET-ovih autobusa i tramvaja, već samo novu žutu kartu za 15 kuna. Cilj ove odluke je smanjiti prodaju karata kod vozača, odnosno olakšati vozačima njihov primarni vozački posao.

Još jedna novost je karta za 7 kuna koja će trajati 60 minuta. Tako kupljena putem vrijednosne karte vrijedi bez obzira na smjer putovanja, dok će u papirnatom obliku, kao i do sada, vrijediti u jednom smjeru. Karte za 10 kuna koje vrijede 90 minuta i polusatne karte za 4 kune, kao i novu kartu od 7 kuna, možete kupiti na prodajnim mjestima ZET-a, Tiska i iNovina, a usko i preko mobilne aplikacije koja bi trebala doći na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše karata se prodaje upravo u samim autobusima i tramvajima, a od 1. srpnja neće biti tako, zaključuje sindikat koji smatra da će se zbog toga smanjiti prihodi ZET-a i povećati napadi na vozače.

"Putnici očekuju da pri kupnji voznih karata u vozilima imaju mogućnost kupnje svih vrsta karata, a nezadovoljstvo će usmjeriti prema prometnom osoblju, koje samo provodi odluke vlasnika i uprave ZET-a. Zašto bi putnik kupio kartu od 15 kuna koja vrijedi za vožnju od 90 minuta kada za isto vrijeme može kupiti tri karte po cijeni od 4 kuna te će to platiti 12 kuna ako ih kupi na kiosku", poručuje sindikat Zagrebačkog holdinga ZET-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ukidanja jeftinijih karata u vozilima, od nedjelje se smanjuju plaće vozačima. Večernji.hr neslužbeno doznaje kako je stotinjak vozača najavilo otvaranje bolovanja.

"Bude li nedostajalo stotinu vozača, neće se moći ispuniti vozni red. Sad u ZET-u ima 1680 vozača i na jedvite jade uspijevamo pokriti cijeli grad. Jedan vozač manje znači jedno vozilo manje. Zamislite što ukidanje samo jednog polaska znači građanima koji žive u prigradskim naseljima poput Brezovice, kamo autobusi voze svakih sat vremena", rekao je šef Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a Anto Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelić se nada da će nakon razgovora s kolegama oni ipak prolongirati svoju odluku i dodaje da su zatražili su i sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem da sasluša njihovu stranu, piše Večernji list.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo