Ovakve ustavne promjene mogu imati nesagledive posljedice

23.5.2010.
15:48
VOYO logo

Budući da imaju dovoljno "ruku" u Hrvatskom saboru da se takve ustavne promjene i donesu, dužnost je HSP-a "hrvatsku javnost upozoriti o kakvim se opasnim presedanima radi, a koji će imati u idućim desetljećima nesagledive posljedice", ocijenio je Danijel Srb na konferenciji za novinare u Osijeku.

Dodao je kako se takvim glasovanjem dijaspore, koje je "svedeno na glasovanje u konzularnim predstavništvima, što znači, primjerice u BIH, tek na nekih četiri mjesta, ukida demokratsko pravo hrvatskih građana da odlučuju o parlamentarnoj budućnosti Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSP-a Srb smatra kako su predstojećim ustavnim promjenama narušena demokratska prava hrvatskih državljana bez obzira gdje žive, što se, kako je rekao, "u budućnosti može teško osvetiti hrvatskoj državi".

Nedopustivim je ocijenio i dvostruko pravo glasa za nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Povjerenstva za Hrvate izvan Domovine i počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić kazao je da se ustavnim promjenama koje se pripremaju, omalovažava i Domovinski rat, te procijenio da će najviše biti pogođeni Hrvati u BIH.

Prema Đapićevim riječima, HDZ koji je "bio državotvorna stranka to očito više nije", a "na djelu je nova politika". Dodao je kako su Hrvati "od 1945. do 1990. bili progonjeni i prisiljeni odlaziti u emigraciju " te kako je nelogično i upitno zašto se danas to sve zaboravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201005210772006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike