OVAKO SE TESTIRA KORONAVIRUS: / Liječnicima sa 'Zarazne' treba osam sati da otkriju tko boluje od ove opasne bolesti

Image
Foto: Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

Doktor Ivan Christian Kurolt s Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti dr.

4.2.2020.
11:39
Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević počeli su pristizati prvi uzorci iz bolnica u kojima se nalaze potencijalno oboljeli od koronavirusa. Sredinom prošlog tjedna su stigli reagensi za pripremu testova za dijagnostiku, tako da je sve spremno za analizu koja traje od četiri, pa do najviše osam ili devet sati. Sve budno prati doktor Ivan Christian Kurolt s Odjela za znanstvena istraživanja klinike, inače glavne zdravstvene ustanove za dijagnostiku i zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa.

U njegovom odjelu nema žurbe ili dramatičnih scena, a tek buka raznih uređaja otkriva da se nešto radi. Doktor Kurolt je prije desetak godina stigao iz rodne Njemačke u Hrvatsku, a sada je glavni čovjek zadužen za koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOROR SNIMKA IZ EPICENTRA ZARAZE! Potajno snimio hrpe vreća s mrtvim tijelima, ali i smrt pacijenta: /

'Nema znakova života...'

Image
HOROR SNIMKA IZ EPICENTRA ZARAZE! Potajno snimio hrpe vreća s mrtvim tijelima, ali i smrt pacijenta: /

'Nema znakova života...'

"Nama dosad nepoznati koronavirus, pokazalo se, može se širiti, ne samo sa životinja na ljude, nego i s čovjeka na čovjeka. Nitko se ne usuđuje prognozirati što će se događati, odnosno koliko će biti invazivan i koliko će trajati, pa je zato važna brza dijagnostika i, dakako, prevencija, jer lijeka nema. Istina je da su zadnjih dana neki proizvođači ponudili gotove dijagnostičke testove za koronavirus, ali ono što je uvijek nezgodno kod gotovih proizvoda za još poprilično nepoznati virus jest to da proizvođači štite svoje patentno pravo i mi, zapravo, ne znamo kako on točno funkcionira. Puno je bolje da ga stvaramo sami jer se tako test može prilagoditi novim spoznajama u vrlo kratkom roku", objasnio je doktor Kurolt za Jutarnji.

Molekularni testovi domaće izrade

Pojasnio je i što to točno nije u redu s gotovim testovima i po čemu se test razvijen unutar samog Odjela razlikuje od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o PCR, odnosno molekularnim testovima za detekciju samog genoma virusa koji nije do kraja poznat pa mi zapravo ne znamo jesu li ti gotovi testovi dobri ili loši. Činjenica je da je tek mali dio virusnih izolata sekvencioniran, odnosno tek njih šest ili sedam, i prema tome su rađeni ti gotovi testovi. Pokaže li se kroz trajanje bolesti da ima više varijabli nego što smo mi mislili, ove naše testove možemo mijenjati odmah, po potrebi, dok kod gotovih to nije moguće. Napominjem da smo se oslonili na ‘recept’ kolega iz berlinskog Charité University Hospitala s kojima imamo odličnu suradnju, a pokazalo se na ova četiri potvrđena slučaja koronavirusa u Njemačkoj da sve dobro funkcionira", ističe Kurolt.

Jednostavnija obrada rezultata

Test je rađen tako da djeluje u stvarnom vremenu. To znači i da antitijelima treba više vremena da reagiraju na virus, ali priprema i obrada rezultata nešto su jednostavnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama reakcija traje oko sat i pol. Prije toga kreće obrada uzorka i izolacija genomskog materijala i nakon toga obrada rezultata koja je, zato što je to PCR u stvarnom vremenu, jednostavnija nego inače. Od trenutka kad stigne uzorak, ovisno o opterećenju, odnosno broju uzoraka, proces dijagnostike traje od četiri do osam sati. Da se ne bi kontaminirali uzorci, svaki korak testiranja radi se u drugoj prostoriji, odnosno izolacija genomskog materijala u jednoj, postavljanje testa u drugoj, a očitavanje testa u trećoj sobi", pojasnio je metodologiju testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo