'OVAKO NEŠTO BILO JE PITANJE VREMENA': / Bivši načelnik o krađi novca i zlata iz sjedišta MUP-a

Image

Kako je moguće da provalnici neopaženo uđu u zgradu kriminalističke policije, komentirao je kriminalist Željko Cvrtila, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije.

4.4.2016.
14:38
VOYO logo

Cvrtila je kazao da je tako nešto - bilo pitanje vremena budući da ta zgrada nema tehničku zaštitu, govori za t-portal.

Što se tiče djelatnika MUP-a on su prisutni samo na ulazu u zgradu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema protuprovalnog alarma ni videonadzora. Ovako nešto bilo je pitanje vremena jer vrlo malo objekata u MUP-u štiti se tehničkom zaštitom", otkriva Cvrtila za tportal.

"U policijske objekte rijetko se provaljuje jer lopovi, naravno, ipak zaziru od toga. Ali bilo je slučajeva, i krađa iz kancelarija i provala, iako iznimno rijetko", dodaje Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLICIJA JE ZLATO I NOVAC TREBALA VRATITI VLASNICIMA: /

Doznajemo nove detalje oko nevjerojatne pljačke u sjedištu MUP-a

Image
POLICIJA JE ZLATO I NOVAC TREBALA VRATITI VLASNICIMA: /

Doznajemo nove detalje oko nevjerojatne pljačke u sjedištu MUP-a

Dokazni materijal

Ni unutarnje osiguranje MUP-ovih nije dobro, primjrice, uredi se ne zaključavaju:

"Sumnjam da bi ijedna organizacijska cjelina u MUP-u mogla proći standardizaciju po ISO 27001 standardu za informacijsku sigurnost. Iako, u kabinetu ministra odnedavno postoji Služba za informacijsku sigurnost. Oni valjda pokušavaju te stvari uvesti, ali mislim da nema previše sluha za to", ocijenio je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U sefu u iz prostorije službe organiziranog kriminala ukradeno dva kilograma zlata i 280.000 eura. Zašto policija u svojim prostorijama drži tolike novce ili zlato, Cvrtila objašnjava:

"To može biti ili dokazni materijal ili materijal za operativne akcije - za otkupnine, operativne troškove i slično. Zlato bi prije bilo dokazni materijal, oduzet u nekom slučaju. Budući da je to dosta novca, onda je i to vjerojatno bilo oduzeto, ali može biti i za operativne troškove. A možda je dio za jedno, dio za drugo", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o tipovanoj provali

Riječ je, kaže Cvrtila o tzv. tipovan provali što znači da je počinitelj znao gdje se plijen nalazi:

"Vrlo je izvjesno da je netko iznutra dao informaciju za to ili eventualno da je onaj kome je to oduzeto - ako je oduzeto - znao točno gdje to jest. Jer to je već moglo biti negdje, ili u centralnom skladištu MUP-a ili predano na sud... Taj materijal se, inače, mora predati odvjetništvu, odnosno sudu, obično u roku od 30 dana. Ne bi netko išao riskirati provalu u policiji ako ne zna što će naći u sefu", zaključio je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, lopovi nisu provalili u ured načelnika, već u prostorije službe organiziranog kriminala. Prema neslužbenim informacijama, u pitanju su novac i zlato što su ga pripadnici Kobri oduzeli u jednoj intervenciji prije godinu dana. Vlasnici novca i zlata koji su do njega došli prodajom obiteljskih nekretnina, u međuvremenu su policiji dostavili potvrde o porijeklu financijskih sredstava i vrijednog nakita.

Doznajemo da su i novac i zlato vrlo skoro trebali biti i vraćeni vlasnicima. Sada se međutim situacija do kraja zakomplicirala. Baš nitko od upućenih ne vjeruje da se radilo o običnoj i nasilničkoj provali, iako zgrada policije nema unutra posebno osiguranje niti je baš cijela ubnutrašnjost zgrade pod videonadzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo