Charles J. Moore / Ovaj čovjek otkrio je 'otok' smeća na Pacifiku: 'Svaki put kad bih izašao na palubu vidio sam isti prizor danima, taj optad...'

Image
Foto: YouTube/Screenshot

Napisao je članke o razmjerima ovog smeća i utjecaju na morski život, što je izazvalo značajnu pozornost u medijima

25.10.2021.
16:40
YouTube/Screenshot
VOYO logo

Charles J. Moore je oceanograf i kapetan broda poznat po člancima koji su nedavno skrenuli pozornost na 'Veliku pacifičku krpu smeća'.

Plutajući komadi plastike uhvaćeni u vrtlogu oceanskih struja

Vraćao se u južnu Kaliforniju nakon završetka jedriličarske utruke Transpac Los Angeles-to-Hawaii Transpac, on i njegova posada zapazili su smeće koje pluta u sjevernom Pacifiku vrtlogu, jednoj od najudaljenijih regija oceana. Napisao je članke o razmjerima ovog smeća i utjecaju na morski život, što je izazvalo značajnu pozornost u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Wikipedia

(Charles J. Moore, Izvor: Wikipedia)

“Dok sam s palube promatrao površinu onoga što je trebalo biti netaknuti ocean”, kasnije je napisao Moore u eseju za Prirodoslovlje, “bio sam suočen, koliko je oko sezalo, s prizorom plastike. Činilo se nevjerojatnim, ali nikad nisam pronašao jasno mjesto. U tjednu koji je bio potreban da se prijeđe suptropski vrh, bez obzira u koje doba dana pogledao, plastični ostaci plutali su posvuda: boce, čepovi za boce, omoti, fragmenti”, piše na svom bloguKatarina Hrnjkaš, koja je ujedno i razgovarala s kapetanom Mooreom.  

Mooreov oceanografski kolega nazvao je ovo plutajuće smetlište "Velikim pacifičkim otpadom", i unatoč Mooreovim nastojanjima da predloži različite metafore - "vrtoglava kanalizacija", "superput smeća" koji povezuje dva "groblja smeća" - "otpad za smeće" čini se da je zapelo.

Njegova studija iz 1999. godine pokazala je da u ovom dijelu oceana ima šest puta više plastike, po težini, od zooplanktona koji hrani oceanski život. Godine 2002., kasnija studija pokazala je da čak i uz obalu Kalifornije plastika nadmašuje zooplankton za faktor 5:2. Ove brojke bile su znatno veće od očekivanih i šokirale su mnoge oceanografe. Moore je osnivač Algalita Marine Research and Education u Long Beachu u Kaliforniji.

Godine 2008. Zaklada je susponzorirala projekt JUNK Raft, kako bi "kreativno podigla svijest o plastičnim krhotinama i zagađenju u oceanu", a posebno Velikom pacifičkom otpadu zarobljenom u vrtlogu sjevernog Pacifika, preplovivši 2600 milja preko Tihog oceana na splav duga 30 stopa (9,1 m) napravljena od trupa starog zrakoplova Cessna 310 i šest pontona napunjenih s 15.000 starih plastičnih boca. Sa posadom dr. Marcusa Eriksena iz Zaklade i redatelja Joela Paschala, splav je krenula iz Long Beacha u Kaliforniji 1. lipnja 2008., stigavši ​​u Honolulu, Havaji 28. kolovoza 2008. Na putu su dali vrijedne zalihe vode veslačici Oceana Roz Savage, također na putovanju ekološke svijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: YouTube/Screenshot

(Izvor: YouTube/Screenshot)

U svibnju 2020. osnovao je Institut za istraživanje zagađenja plastikom i obavlja dužnost ravnatelja istraživanja. Veliki pacifički zakrpa smeća (također pacifički vrtlog smeća) je zakrpa smeća, žitica čestica morskog otpada u središnjem sjevernom dijelu Tihog oceana. Nalazi se otprilike od 135°W do 155°W i 35°N do 42°N. Zbirka plastičnog i plutajućeg smeća potječe iz pacifičkog ruba, uključujući zemlje Azije, Sjeverne Amerike i Južne Amerike. Krug je podijeljen na dva područja, "Istočno smeće" između Havaja i Kalifornije i "Zapadno smeće" koje se proteže na istok od Japana do Havajskih otoka, piše na blogu.

Unatoč uobičajenoj javnoj percepciji da zakrpa postoji kao divovski otok plutajućeg smeća, njegova niska gustoća (4 čestice po kubičnom metru) sprječava otkrivanje satelitskim snimkama, pa čak i slučajnim nautičarima ili roniocima u tom području. To je zato što je flaster široko rasprostranjeno područje koje se prvenstveno sastoji od suspendiranih "plastike veličine nokta ili manjih komadića", često mikroskopskih, čestica u gornjem vodenom stupcu poznatih kao mikroplastika. Istraživači iz projekta The Ocean Cleanup tvrdili su da zakrpa pokriva 1,6 milijuna četvornih kilometara. Dio plastike u flasteru je stariji od 50 godina i uključuje predmete (i fragmente predmeta) kao što su "plastični upaljači, četkice za zube, boce za vodu, olovke, bočice za bebe, mobiteli, plastične vrećice i nurdles."

Za vlakna drvene pulpe koja se nalaze u cijeloj površini "vjeruje se da potječu od tisuća tona toaletnog papira koji se svakodnevno ispuštaju u oceane."

Istraživanja pokazuju da se flaster brzo nakuplja. Vjeruje se da se zakrpa povećala "10 puta svako desetljeće" od 1945.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da je dvostruko veća od Teksasa, a područje sadrži više od 3 milijuna tona plastike. Žir sadrži približno 6 kilograma plastike za svaki kilogram planktona. 

Image
Foto: YouTube/Screenshot

(Izvor: YouTube/Screenshot)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan dio plutajućeg plastičnog krhotina nalazi se u Atlantskom oceanu, nazvan sjevernoatlantsko smeće. Ova rastuća mrlja doprinosi drugim ekološkim štetama za morske ekosustave i vrste. Krpa je opisana u radu iz 1988. koji je objavila Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Opis se temeljio na istraživanju nekoliko istraživača sa Aljaske 1988. koji su mjerili neustonsku plastiku u sjevernom Tihom oceanu. Istraživači su otkrili relativno visoke koncentracije morskog otpada koji se nakuplja u regijama kojima upravljaju oceanske struje. Ekstrapolirajući iz nalaza u Japanskom moru, istraživači su pretpostavili da će se slični uvjeti pojaviti i u drugim dijelovima Pacifika gdje su prevladavajuće struje bile povoljne za stvaranje relativno stabilnih voda. Oni su posebno naznačili kruženje sjevernog Pacifika.

Charles J. Moore, vraćajući se kući kroz North Pacific Gyre nakon natjecanja u Transpacific Yacht Race 1997., tvrdio je da je naišao na ogroman dio plutajućih krhotina. Moore je upozorio oceanografa Curtisa Ebbesmeyera, koji je kasnije regiju nazvao "Istočnim otpadom" (EGP). Područje se često prikazuje u medijskim izvještajima kao izniman primjer onečišćenja mora.

U srpnju/kolovozu 2012. Ocean Voyages Institute proveo je putovanje od San Francisca do istočnih granica sjevernog pacifičkog Gyrea na sjeveru (koja je na kraju završila u Richmondu u Britanskoj Kolumbiji), a zatim je napravio povratno putovanje koje je također posjetilo Gyre. Fokus ove ekspedicije bio je istraživanje razmjera krhotina tsunamija od japanskog potresa-tsunamija.

Izvori plastike

Godine 2015. studija objavljena u časopisu Science nastojala je otkriti odakle točno sve ovo smeće dolazi. Prema istraživačima, odbačena plastika i drugi ostaci plutaju na istok iz zemalja Azije iz šest primarnih izvora: Kine, Indonezije, Filipina, Vijetnama, Šri Lanke i Tajlanda. Zapravo, Ocean Conservancy izvijestio je da Kina, Indonezija, Filipini, Tajland i Vijetnam bacaju više plastike u more nego sve ostale zemlje zajedno. Samo Kina je odgovorna za 30% svjetskog onečišćenja oceana plastikom. Napori da se uspori otpad nastao na kopnu i posljedično nakupljanje morskog krhotina poduzeti su u sklopu Obalnog očuvanja, Dana planete Zemlje i Svjetskog dana čišćenja.

Prema National Geographicu, "Oko 54 posto krhotina u Velikom pacifičkom otpadu dolazi iz kopnenih aktivnosti u Sjevernoj Americi i Aziji. Preostalih 20 posto krhotina u Velikom pacifičkom otpadu dolazi od nautičara, morskih naftnih platformi, i veliki teretni brodovi koji bacaju ili gube krhotine izravno u vodu. Većina tih krhotina — oko 705 000 tona — su ribarske mreže."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: YouTube/Screenshot

(Izvor: YouTube/Screenshot)

U rujnu 2019., kada je istraživanje otkrilo da mnogo zagađenja oceana plastikom dolazi od kineskih teretnih brodova. Glasnogovornik Ocean Cleanup-a rekao je: "Svi govore o spašavanju oceana prestankom korištenja plastičnih vrećica, slamki i jednokratne ambalaže. To je važno, ali kada krenemo na ocean, to nije nužno ono što nalazimo."

Studija iz 2018. pokazala je da se najmanje 46% krpe sastoji od ribarskih mreža.

Konstitucija Veliko pacifičko smeće nastalo je postupno kao rezultat onečišćenja oceana ili mora prikupljenog oceanskim strujama. Zauzima relativno stacionarnu regiju sjevernog Tihog oceana omeđenu sjevernopacifičkim vrtlogom u geografskim širinama konja. Rotacijski uzorak rotacije uvlači otpadni materijal iz cijelog sjevernog Pacifika, uključujući obalne vode Sjeverne Amerike i Japana. Kaomaterijal je zarobljen u strujama, površinske struje vođene vjetrom postupno pomiču krhotine prema središtu, zarobljavajući ih, piše na blogu.

U studiji iz 2014. istraživači su uzorkovali 1571 lokaciju diljem svjetskih oceana i utvrdili da odbačena ribolovna oprema poput plutača, konopa i mreža čini više od 60% mase plastičnog morskog otpada. Prema izvješću EPA iz 2011."

Primarni izvor morskog otpada je nepravilno odlaganje otpada ili upravljanje otpadom i proizvodnim proizvodima, uključujući plastiku (npr. smeće, ilegalno odlaganje) ... Krhotine nastaju na kopnu u marinama, lukama, rijeke, luke, pristaništa i oborinske odvode. Krhotine se stvaraju u moru iz ribarskih plovila, stacionarnih platformi i teretnih brodova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci su u rasponu veličine od milja dugih napuštenih ribarskih mreža do mikro-peleta koji se koriste u kozmetici i abrazivima čistačice. Računalni model predviđa da će hipotetski komad krhotina sa zapadne obale SAD-a krenuti prema Aziji i vratiti se u SAD za šest godina; krhotine s istočne obale Azije stići će do SAD-a za godinu dana ili manje. Dok mikroplastika čini 94% od procijenjenih 1,8 bilijuna plastičnih komada, ona iznosi samo 8% od 79.000 metričkih tona plastike tamo, a većina ostatka dolazi iz ribarske industrije.

Studija iz 2017. zaključila je da od 9,1 milijarde tona plastike proizvedene od 1950. godine, blizu 7 milijardi tona više nije u upotrebi. Autori procjenjuju da je 9% reciklirano, 12% spaljeno, a preostalih 5,5 milijardi tona nalazi se u oceanima i kopnu. Veličina krpe je neodređena, kao i precizna raspodjela krhotina jer su veliki predmeti neuobičajeni. Većina krhotina sastoji se od malih plastičnih čestica suspendiranih na ili neposredno ispod površine, izbjegavajući detekciju zrakoplova ili satelita. Umjesto toga, veličina flastera određuje se uzorkovanjem. Procjene veličine kreću se od 700.000 četvornih kilometara (270.000 četvornih milja) (oko veličine Teksasa) do više od 15.000.000 četvornih kilometara (5.800.000 četvornih milja) (oko veličine Rusije). Takve su procjene, međutim, pretpostavke s obzirom na složenost uzorkovanja i potrebu za procjenom nalaza u odnosu na druga područja.

Nadalje, iako je veličina mrlje određena stupnjem koncentracije pelagičnih krhotina višim od normalnog, ne postoji standard za određivanje granice između "normalne" i "povišene" razine onečišćujućih tvari kako bi se osigurala čvrsta procjena zahvaćeno područje.

Istraživanja temeljena na mreži manje su subjektivna od izravnih promatranja, ali su ograničena s obzirom na područje koje se može uzorkovati (neto otvori 1–2 m i brodovi obično moraju usporiti da bi postavili mreže, što zahtijeva posebno brodsko vrijeme). Uzorkovani plastični ostaci određuju se neto veličinom oka, sa sličnim veličinama oka potrebnim za smislene usporedbe među studijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: YouTube/Screenshot

(Izvor: YouTube/Screenshot)

Plutajući krhotine obično se uzorkuju mrežom iz koče iz neustona ili mante obloženom mrežom od 0,33 mm. S obzirom na vrlo visoku razinu prostornog nakupljanja u morskom otpadu, potreban je veliki broj mrežnih vuča kako bi se na odgovarajući način okarakterizirala prosječna količina smeća na moru. Dugoročne promjene u plastičnom mezo-stelju zabilježene su korištenjem površinskih mrežnih vuča: u sjeverno-pacifičkom suptropskom nagibu 1999. godine, količina plastike bila je 335 000 predmeta/km2 i 5,1 kg/km2, otprilike za red veličine veće od uzoraka prikupljenih u 1980-ih. Slično dramatično povećanje plastičnog otpada zabilježeno je kod Japana. Međutim, potreban je oprez u tumačenju takvih nalaza zbog problema ekstremne prostorne heterogenosti i potrebe za usporedbom uzoraka iz ekvivalentnih masa vode, što znači da ako se provede ispitivanje iste parcele vode u razmaku od tjedan dana , može se uočiti promjena reda veličine u koncentraciji plastike.

Ryan i sur

Struje Tihog oceana stvorile su tri "otoka" krhotina. U kolovozu 2009., istraživačka misija Scripps Instituta za oceanografiju/Projekta Kaisei SEAPLEX Gyrea otkrila je da su plastični ostaci bili prisutni u 100 uzastopnih uzoraka uzetih na različitim dubinama i neto veličinama duž puta od 2700 milja (2700 km) kroz krpu. Istraživanje je pokazalo da, iako flaster sadrži velike komade, on se u cjelini sastoji od manjih predmeta koji se povećavaju u koncentraciji prema središtu vrtloga, a ti komadići nalik na konfete koji su vidljivi odmah ispod površine sugeriraju na zahvaćeno područje. može biti mnogo manji. Podaci iz 2009. prikupljeni od populacije pacifičkih albatrosa upućuju na prisutnost dvije različite zone krhotina.

U ožujku 2018., The Ocean Cleanup objavio je rad u kojem su sumirani njihovi nalazi s Mega-(2015.) i Aerial Expedition (2016.). U 2015. godini, organizacija je prešla veliko pacifičko smetlište s 30 plovila kako bi obavila opažanja i uzela uzorke sa 652 mreže za istraživanje. Prikupili su ukupno 1,2 milijuna komada, koje su prebrojali i kategorizirali u svoje veličine. Kako bi se uzeli u obzir i veći, ali rijeđi krhotine,nadletjeli su i zakrpu 2016. godine sa zrakoplovom C-130 Hercules, opremljenim LiDAR senzorima. Nalazi dviju ekspedicija otkrili su da se površina prostire na 1,6 milijuna četvornih kilometara s koncentracijom od 10 do 100 kilograma po četvornom kilometru. Procjenjuju 80.000 metričkih tona u krpi, s 1,8 bilijuna plastičnih komada, od čega se 92% mase nalazi u objektima većim od 0,5 centimetara.

NOAA je naveo:

Iako je "Great Pacific Garbage Patch" izraz koji se često koristi u medijima, on ne daje točnu sliku problema morskog otpada u sjevernom Tihom oceanu. Naziv "Pacific Garbage Patch" naveo je mnoge da vjeruju da je ovo područje velika i kontinuirana mrlja lako vidljivih predmeta morskog otpada, poput boca i drugog otpada - slično doslovnom otoku smeća koji bi trebao biti vidljiv sa satelitskim ili zračnim fotografijama. Ovo nije slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenice o oceanu, Nacionalna oceanska služba

U studiji iz 2001. istraživači su pronašli koncentraciju plastičnih čestica od 334.721 komada po km2 sa srednjom masom od 5,1 kg (11,3 lbs) po km2, u neustonu. Ukupna koncentracija plastike bila je sedam puta veća od koncentracije zooplanktona u mnogim uzorkovanim područjima. Uzorci prikupljeni dublje u vodenom stupcu pronašli su mnogo nižu koncentraciju plastičnih čestica (prvenstveno monofilamentnih komada užeta), stoji u zaključku velikog intervjua s kapetanom Mooreom

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike