zaštita životinja / Ova općina brine o životinjama: Na snagu stupila nova odluka o uvjetima i načinu držanja ljubimaca

Image
Foto: Thinkstock

Vijećnici su navedene promjene pozdravili, istaknuvši kako njihova sela sve manje liče na prava sela kao što su nekad bila

8.1.2019.
12:17
Thinkstock
VOYO logo

Nedavno je u općini Medulin stupila na snagu odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. 

'Naša sela sve manje liče na prava sela'

Ova odluka poštuje sve postulate Zakona o zaštiti životinja i Statuta općine Medulin, a jedna od bitnijih stvari koja je prilikom njenog donošenja zanimala medulinske vijećnike jest hoće li Medulin i dalje dozvoliti držanje domaćih životinja na svom području, javlja Glas Istre. Općinski načelnik Goran Buić potvrdio je sve navedeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijećnici su navedene promjene pozdravili, istaknuvši kako njihova sela sve manje liče na prava sela kao što su nekad bila. 

Što će vlasnici kućnih ljubimaca morati učiniti?

Kako piše Glas Istre, vlasnici pasa s područja općine morat će svoje pse mikročipirati, redovno cijepiti i držati u primjerenim uvjetima, pritom im osiguravajući kućicu ili zaklon od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ukoliko pas ne može biti u boksu ili ograđenom dvorištu, može tek privremeno biti vezan na lancu na način da mu je omogućeno kretanje u radijusu od pet metara i tako da mu ogrlica i sredstvo vezivanja ne nanosi bol. Isto tako treba paziti da se to sredstvo ne može omotati oko drugog predmeta i ograničiti mu kretanje ili da dovesti u opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, zabranjeno je trajno i samostalno držanje kućnih ljubimaca na adresi različitoj od adrese boravišta ili prebivališta - osim kada se radi o radnim psima koji čuvaju neki objekt ili imovinu.

Posjednik je u tom slučaju dužan osigurati svakodnevni nadzor i prehranu. U odluci su također određene lokacije za slobodno istrčavanje pasa, doznaje Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo