POGLEDAJTE ŠTO ONI IMAJU / Ova hrvatska plaža je hit: Kupači tvrde da je bolje nego na moru, a kuglica sladoleda košta 1,40 eura

Aranžmana u sezoni ispod 1000 eura gotovo da i nema, a ako znamo da je tolika i prosječna hrvatska plaća jasno je da je mnogi ne mogu potrošiti na tjedan dana odmora na moru

19.7.2023.
9:44
VOYO logo

Prema podacima koje je nedavno objavio Eurostat, polovina Hrvata ne može si priuštiti niti tjedan dana godišnjeg odmora i po tome smo među europskim prvacima. Prednjači Rumunjska gdje 62 posto stanovnika nema dovoljno novca za odmor. Slijede Bugari - njih 48 posto ostaje doma, a ljetovanje si ne može priuštiti ni 43 posto Grka. Četvrti na toj listi su Hrvati - 42 posto ih nema dovoljno novca za godišnji. Stanovnike Luksemburga, recimo, takvo što ne muči - njih samo sedam posto kažu da si ne mogu priuštiti odlazak na odmor. U Švedskoj je takvih 10 posto.

Unutar Hrvatske, najviše onih koji si ne mogu priuštiti tjedan dana odmora živi u Slavoniji. Tamo su najniže plaće i najlošiji standard. One koji žive u Osijeku tješi, pak što imaju Dravu, jeftini sladoled i smisao za humor, kaže se u prilogu RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STANJE NACIJE /

Šprajc građanima isporučio istinu: 'Evo zašto si 60 posto vas ne može priuštiti odlazak na more'

Image
STANJE NACIJE /

Šprajc građanima isporučio istinu: 'Evo zašto si 60 posto vas ne može priuštiti odlazak na more'

'Neisplativo je odlaziti na more'

Reporter RTL-a upitao je nekoliko Osječanki i Osječana idu li ove godine na more. Katarina je kratko odgovorila - ne. Adrian kaže da ne ide već nekoliko godina. "Mislim da je neisplativo uopće odlaziti na more", dodaje.

Godinama more nije vidio ni Zoran. Za njega je Drava - majka! Katarina je priznala da je more i prije inflacije bilo skupo, a sada je još gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na najvećoj i najpoznatijoj osječkoj dravskoj plaži "Copacabani" kupači tvrde da je bolje nego na moru. Kuglica sladoleda košta 1,40 eura.

Ugostitelj Krešimir Kuna, koji ugostiteljske objekte ima i na Jadranu, za RTL kaže kako je razlika u cijeni uvjetovana skupljim najmom prostora, plaćom, hranom i smještajem radnika, ali i kratkom sezonom u kojoj treba naći računicu. Ipak, kaže, mogu se naći i cijenom prihvatljiva mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da na moru ima puno destinacija koje su prihvatljive za naše građane, a i za građane izvana, ali loše je to što naravno građani izvana dižu malo cijelu tu priču i samim time koliko oni mogu plaćati toliko sve poskupljuje", ističe.

'Aranžmana ispod 1000 eura gotovo nema'

Da su cijene splet odnosa ponude i potražnje, a u turizmu potražnju ne čine samo hrvatski građani, nego građani cijele Europe često veće platežne moći - ističe dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što su kupci spremni platiti to će prodavatelji, odnosno pružatelji usluga naplatiti", kaže.

Lani je, nakon epidemije Covida došlo je do turističkog buma, no ove godine ljudi su oprezni zbog općeg rasta cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene su generalno veće, ako govorimo u odnosu na prošlu godinu i mislim da su to naše stranke, da su to gosti malo kaznili", dodaje voditeljica turističke agencije Nada Menalo.

Aranžmana u sezoni ispod 1000 eura gotovo da i nema, a ako znamo da je tolika i prosječna hrvatska plaća jasno je da je mnogi ne mogu potrošiti na tjedan dana odmora na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tetka od prijatelja ima smještaj na moru'

"Volio bih da naši građani to mogu ljepše i lakše podnijeti, nadam se da ćemo ući s plaćama i s financijama i mi u neki europski standard da onda to sve skupa lakše podnesemo", poručuje Kuna.

Oni snalažljivi ipak će doći do mora. "Mi smo imali sreće jer tetka od prijatelja ima tamo smještaj pa nam je dala da ga koristimo dva tjedna", kazao je Osječanin Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na tjedan dana će na Jadran kod kćeri Branko koji u dobrom raspoloženju ovu priču završava šalom. "Ima onaj vic, čovjek je bio u banji, žena mu bila na moru, i on nazove ženu, ženo, ja sam u banji – banjam se, ona kaže ja sam na moru – moram se", kroz smijeh nam je ispričao.

POGLEDAJTE VIDEO: Krenuli smo putem Vira i uskoro milijuntog putnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo