hrvatska delicija / Otvorena je Kuća baranjskog kulena: 'Nijedan drugi proizvod vam ne može dati takav krasan okus'

Kulen je apsolutni kralj suhomesnatih proizvoda

1.5.2021.
11:00
VOYO logo

Otvorena je Kuća baranjaskog kulena. Pet suvremenih proizvođačkih pogona i prezentacijski centar bit će na usluzi malim proizvođačima koji žele proizvoditi ovu deliciju zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Koja je tajna kulena?

Na samoj granici s Mađarskom do jučer je bila ruševina a danas se tamo može uživati u okusima i mirisima Baranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miško na svom OPG-u radi nadaleko poznati baranjski kulen a gledajući suvremenu infrastrukturu novih 5 proizvodnih pogona i sam ne krije oduševljenje. Njegovu ljubav prema kulenu, teško je i opisati.

"Nijedan drugi proizvod vam ne može dati takav krasan okus. Bez puno nekih aditiva dodatnih. Samo meso, sol, paprika i to je vrh koji će vam dati, baš ono, uživanje", kazao je Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača "Baranjski kulen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo će moći proširiti proizvodnju. I ne samo on, jer ova kuća, svi suvremeni strojevi i prezentacijski centar bit će na usluzi onima koji žele proizvoditi ovu deliciju.

''Ideja ove Kuće baranjskog kulena je da nauči naše proizvođače kako pomiriti modernu opremu, tehniku, tehnologiju a da se istovremeno ne odstupi od kvalitete tradicionalnog načina proizvodnje", izjavio je Komlenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer ne može se u njega stavljati bilo što. Ova etiketa – garancija je uspjeha.

"Značilo bi mi puno radi markice. Pošto je kulen zaštićen geografskim podrijetlom. Mogu na tržište otići. Hoteli, restorani i daleko, daleko bolja cijena", rekao je Komlenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
seoski običaji /

Tradicija kolinja još uvijek je veoma prisutna: 'Mora se paziti da nije ni preslano ni preljuto'

Image
seoski običaji /

Tradicija kolinja još uvijek je veoma prisutna: 'Mora se paziti da nije ni preslano ni preljuto'

Projekt je ovo vrijedan 12 i pol milijuna kuna a kako je iz EU fondova sufinanciran u visini od 85% i sama ministrica će se probuditi zadovoljna.

"Za doručak? Pa mogu reći da volim slavonske delicije. Kako sam kulen, tako i kobasice i čvarke i sve ono što Slavonija nudi'', rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitate se zašto je kulen toliko poseban? Zato što je uistinu nezaobilazni dio naše baštine, duboko ukorijenjen u ovo podneblje. U njega ide samo najbolje meso. Kako se kulen puni u slijepo crijevo, a svinja ima samo jedno slijepo crijevo, od jedne svinje mogao se dobiti samo jedan kulen.

Pa kada ga darujete posebnoj osobi ona će znati cijeniti sve sastojke i mirise naše Baranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo