jednako vrijedni / Otvoren jedinstveni centar: Žele poslovima u ugostiteljstvu poučiti osobe s invaliditetom

Mladić s posebnim potrebama pronašao se u poslu pomoćnog kuhara

15.2.2020.
12:00
VOYO logo

U Zagrebu je otvoren jedinstveni edukativni centar u kojem će s ciljem zapošljavanja u ugostiteljstvu poučavati osobe s invaliditetom, intelektualnim teškoćama, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Jednako vrijedni

Ondje će steći sve vještine potrebne za svoje poslove, no ono što je čak i važnije od ranog mjesta je da oni, kao i svi ostali, shvate da su unatoč svojim poteškoćama, jednako vrijedni članovi društva. 23-godišnji Luka mladić je s posebnim potrebama koji se u kuhinji osjeća kao kod kuće. Pronašao se u poslu pomoćnog kuhara i nema toga što ne može napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Veselim se što kuham i što ću još više nešto naučiti'', rekao je štićenik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja Luka Šešlek.

Lukinim radom zadovoljan je Vedran Habel, nekad kuhar u poznatim hotelima i restoranima, a danas predsjednik Udruge koja pomaže osobama s raznim poteškoćama.

''Luka je fantastičan što se tiče preciznosti, znači jedan vrlo precizan i pedantan radnik. S jedne strane ima jedan problem, a to je da mu je pojam o vremenu nepoznanica. Njemu pola sata više ili manje ne igra značajnu ulogu u životu, ali vrlo značajnu ulogu u životu mu igra kad na tanjuru mora pripremiti jelo koje mora imati svoj početak, sredinu i kraj'', izjavio je Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako, je naglasak na poslovima u kuhinji, štićenici udruge bez ikakvih problema mogu raditi i druge poslove, kao domaćice, spremačice, recepcionari i recepcionarke ili čuvari parkinga.

''Ništa nije teško napraviti, mislim da sve mogu kad hoću'', rekla je Tanja Balta, štićenica Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.

A posao pronađe čak 90 posto polaznika edukacije. No, to zapravo i nije ono najbitnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je cilj je to osoba shvati da je jednako kvalitetna i jednako vrijedna kao i svi mi ostali i da može pridonijeti društvu'', objasnio je Habel.

Uz one starije, pomaže se i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja već od malih nogu, čini se, pokazuju da kvalitetnog kadra za ugostiteljstvo neće nedostajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo