loša demografska slika / Otpis kredita nakon trećeg djeteta: Jesu li Orbanove demografske mjere putokaz Hrvatskoj?

Provjerili smo koje mjere u usporedbi s Mađarskom ima Hrvatska

12.2.2019.
18:52
VOYO logo

Suočen s lošom demografskom slikom svoje zemlje, mađarski premijer Viktor Orban uvodi niz mjera koje bi trebale potaknuti natalitet, a među njima je i ona najzvučnija - o otpisu stambenog kredita nakon trećeg djeteta.

Provjerili smo koje mjere u usporedbi s Mađarskom ima Hrvatska, u kojoj se stanovništo u zadnjih deset godina doslovno osulo i broji gotovo 420 tisuća stanovnika manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mila se rodila jučer. Kad stigne kući upoznat će starijeg brata i sestru, koja ima osam godina, pa mama dobro zna koje će pogodnosti imati sada u odnosu na prvo dijete.

"Velika je razlika što sad nakon drugih šest mjeseci će plaća biti veća, znači bilo je oko dvije i nešto,a sad će biti oko četiri to je već značajno", kaže majka Maja Cvirn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to se može još od 2017. Ovogodišnje novosti donose i jeftinije pelene, a država će se velikodušno odreći poreza, ako poslodavac majci za novoređeno dijete daruje do 10 000 kuna. 

Maja će Milu lakše upisati i u vrtić, jer s milijardu i tristo milijuna kuna sagradit će se novi i obnoviti stari, kažu u Ministarstvu demografije, no to nije sve. Uzme li Maja stambeni kredit imat će još olakšica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogučava se mladim obiteljima subvencija do 51 posto kredita za razdoble od pet godina, odnosno za svako rođeno dijete još dodatno se produljuje razdoblje subvencije za još dvije godine", ističe Ivica Bošnjak, pomoćnik minstrice demografije.

Demograf Šterc hvali mađarske mjere

Ipak daleko je to od kredita po mađarskom modelu. Majke će ondje za stambeni kredit dobivati zajam od 36 tisuća eura, kad rode drugo dijete, otpisat će im se trećina duga, a rode li i treće, ne moraju ga više vraćati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demograf Šterc hvali mađarske mjere i pita se zašto u Hrvatskoj ne može biti tako?

"Jer se nije donijela ni jedna odluka, čak štoviše, čitam u zadnje vrijeme ljude koji se bave periferno tom tematikom da se Hrvatska više ne može demografski revitalizirati, kad uđemo u ovakvu fazu izumiranja, zašto je mogla Irska? Npr. Zašto ne slijedimo taj model, ona je bila u puno goroj situaciji od nas, pa je došla različitim modelima do 4 milijuna 6000 stanovnika", jasno će Stjepan Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irska danas ima pozitivne demografske pokazatelje, a sudeći prema reakcijama majki u rodilištu i Mađarska bi ih uskoro mogla sustići.

"Sigurno je super stvar, sigurno ima puno ljudi koji bi htjeli to, ali ne mogu iz financijskih razloga, pa ako su dobri uvjeti će se sigurno odlučit na treće dijete", poručuje Maja Cvirn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar uvjet bilo bi i to famozno delimitiranje rodiljnih naknada, odnosno puna plaća i drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta - no to je - priznaju u Minsiarstvu - tek 
projekcija kojoj se teži - uoči izborne godine. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo