DEPONIJI KOD VODOCRPILIŠTA / Otpad i dalje ugrožava pitku vodu Zagrepčana: Ni danas nitko nije maknuo kosti i lešine iz Male Mlake

Iz grada su kontaktirali našeg reportera Gorana Latkovića s najavom da će danas krenuti čišćenje. No to se nije dogodilo.

20.12.2018.
21:28
VOYO logo

Nakon RTL-ovog otkrića o zagađenju u blizini vodocrpilišta Mala Mlaka iz kojeg 34 zagrebačka naselja dobivaju vodu - čekao se potez gradske vlasti.

Iz grada su kontaktirali našeg reportera Gorana Latkovića s najavom da će danas krenuti čišćenje. No to se nije dogodilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravamo da bi snimke iz priloga mogle biti uznemirujuće.

Jučer smo tragom priče o zabrani jednokratne plastike naišli na iznutrice nedaleko od vodocrpilišta Mala Mlaka koje opskrbljuje Zagreb. Danas smo se vratili i zatekli još nekoliko mjesta na kojima se nalazi otpad koji bi mogao biti izvor zaraze, a deponija s ostalim otpadom ima na svakom koraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada sam ih izbrojao 40. U zadnjih šest mjeseci dosta aktivno radimo na tome da se ukloni odavde, ali nezainteresiranost komunalnih redara je dovela do ovoga što je sada tu", kazao je Tomislav Hodalj iz Male Mlake. 

Službe su se digle na noge nakon naše objave, ali uglavnom po uredima. Smeće na vodozaštitnom području i dalje stoji. Na mjestu gdje smo jučer snimili glomazni otpad, danas smo zatekli kosti i svinjske noge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad se uzburkao, no i dalje nitko nije izašao na teren osim voditelja za sigurnosti iz voda", kazala je Sandra Novoselec, dopredsjednica MO Mala Mlaka. Točnije izašli su djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje poslikati deponije i prijaviti komunalnom redarstvu.

"Komunalno redarstvo je upućeno u situaciju koja se ovdje događa. Poslane su im slike, poslani su im dopisi. Ponavljam, ni dan danas nema nikog da se to riješi", kaže Novoselec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mare, jer da mare ne bi se mi morali šest mjeseci s njima natezati da dolaze ovdje. Niti bi novinari trebali dolaziti ovdje snimati ove hrpe smeća. Jer ovo nije Jakuševec, ovo je Mala Mlaka i lijepo bi bilo da ostane čista", kaže Hodalj. 

Na terenu doznajemo da komunalni redari ne mogu narediti uklanjanje ovih deponija jer se nalaze na privatnim zemljištima. Ne mogu pozvati nikoga ni da sanira te izvore zaraze. Zašto onda postoje i zašto ih građani plaćaju ako nemaju ovlasti pitaju se stanovnici 34 zagrebačka kvarta, među kojima su Črnomerec, Jarun, Donji Grad jer oni piju vodu s vodocrpilišta u blizini ovog užasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz gradskog Ureda za prostorno uređenje, koje je nadležno za komunalne redare, odgovorili su RTL-u da su danas obišli teren i poslali prijavu protiv nepoznate osobe zbog odlaganja kostiju i svinjske lešine, a naredili su i tvrtki ovlaštenoj za sanaciju da makne kosti i lešine, no do večernjih sati se i dalje ništa nije promijenilo i te kosti i lešine su i dalje tamo gdje su bile, izvijestio je u RTL-u Danas Goran Latković. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo