A TREBALI BI PREDAVATI / Otkriveno što sve rade profesori u Hrvatskoj? Utjeruju dugove, peru djecu, drže im glavu kad povraćaju...

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

U bedastoće od ostalih poslova svakako spada i inventura krupnog i sitnog inventara

12.8.2019.
12:00
Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Svaki učitelj, nastavnik, profesor, osim zaduženja redovne nastave ima u satnici koju mora odraditi  i dio koji se zove 'ostali poslovi'. Koji su to ostali poslovi nije jasno definirano, ali u njih se trpa sve i svašta. Čim nešto treba obaviti što nije u opisu posla jednog prosvjetara to se nazove 'ostali poslovi' i ta daaa, mora se odraditi, piše Gordana Foder u kolumni na portalu Varaždinski.hr.

Matura

U srednjim školama među ostale poslove utrpa se tako dežuranje na maturi i dežuranje na probnoj maturi. Kad je profesor dežuran na maturi nema majci da mora na wc. Mora kao jastreb čučati nad maturantima, ne smije ni u mobitel pogledati, a o toaletu može samo sanjati jer ne smije napustiti učionicu gdje se matura piše, ma koliko ona trajala. Dok i zadnji maturant ne izađe van, WC – a nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priredbe i izleti

U ostale poslove utrpavaju se priredbe, iznošenje i slaganje stolica za priredbu, izleti, pratnja na ekskurzijama, planiranje i organiziranje ekskurzija. Mada većina običnog puka misli kako prosvjetari uživaju na izletima to uopće nije tako. Ali, o tome sam već pisala pa se neću ponavljati.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mafijaški poslovi

 Utjerivanje duga za školsku kuhinju je također jedan od ostalih poslova. Ono, imate roditelje koji ne plaćaju na vrijeme, ili uopće ne plaćaju školsku kuhinju pa ste vi, kao razrednik dužni utjerivati dug.  Nećete nikome lomiti ruke i noge kao što to profesionalni utjerivači dugova rade, ali ćete slati tisuću i jednu opomenu, zamolbu, obavijest kako biste nagovorili dužnike da dug plate. Ako ne plate, onda će netko u školi vama sjesti na vrat zašto niste dug utjerali.

Trgovački poslovi

Ostali poslovi su i  prelistavanje, razvrstavanje, popisivanje, nabava, raspakiravanje i podjela udžbenika koje učenici vraćaju na kraju nastavne godine ili koje dobivaju na početku nastavne godine. Tipični trgovački posao uvaljen među ostale poslove prosvjetara. Pa tako nastavnici slažu komplete udžbenika, prebrojavaju ih, navlače teške pakete knjiga po školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankarski poslovi

Treba sakupljati novac za školsku kuhinju, osiguranje, izlete, kazališne i kino predstave i svašta još. Sve to rade nastavnici. U ostalim poslovima. Istina je da nastavnici i učitelji ne bi smjeli imati ikakve veze s novcima niti skupljati iste, sve bi po školama trebalo ići preko uplatnica, ali… eh. Ali!

Bedastoće

Kad dođu učenici u školu onda treba numerirati ormariće i podijeliti im ključeve od ormarića. Naravno da treba zapisati koje je dijete dobilo koji ormarić. I voditi brigu da dijete ne izgubi ključ. I voditi brigu ako dijete izgubi ključ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bedastoće od ostalih poslova svakako spada i inventura krupnog i sitnog inventara. Jednom godišnje prebrojavate koliko je grbova u školi, koliko stolica, klupa, panoa, ormara, šestara, računala i ostalih sitnica koje nitko ne krade niti se ne troše, a niti ne nestaju.

Velika je bedastoća od ostalih poslova i pisanje kojekakvih suglasnosti. Ispada da s djecom ne smiješ ni na školsko igralište ako za to nemaš posebnu suglasnost roditelja. I onda za svaki izlazak iz škole, za svaku anketu, za svako fotografiranje treba pisati i tražiti neku novu suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako u školu djecu vozi autobus, u ostale poslove ubraja se i dežuranje na autobusu, odnosno, dočekivanje autobusa i ispraćanje istog. Gledaš kako dolazi autobus pred školu i iskrcava djecu, a pri odlasku gledaš kako djeca ulaze u autobus i odlaze. Jedino nigdje u tom zaduženju ne piše treba li djeci koja iz škole odlaze busom još i mahati i slati poljupce.

Majčinski poslovi

Priča jedna kolegica u jednoj našoj nastavničkoj grupi kako joj je učenik dobio proljev pod nastavom i kako joj je ravnatelj naložio da ga opere u WC – u dok čeka njegove roditelje da dođu po njega. Svoj zahtjev ravnatelj je obrazložio riječima: 'pa majka ste, nije da ne znate kako.' I to je utrpano u 'ostali poslovi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učitelji majčinski pridržavaju glavu djetetu kojem pozli pa povraća, brišu mu klupu i stvari ako povrati po klupi. Majčinski zaustavljaju krvarenja iz nosa. Nitko ne pita je li učiteljica možda gadljiva, jel' i njoj samoj pozli ako netko kraj nje povraća, ili joj dođe slabo kad vidi krv. Učitelji, nastavnici, profesori moraju biti supermeni koji mogu sve. Multitasking.

Ima još

U toj jednoj nastavničkoj grupi masa prosvjetara se izjadala što ih sve smeta, a utrpano je u ostale poslove. Ostali poslovi su idealna glupost smišljena za pravno dozvoljeno maltretiranje (kaže jedna kolegica), to je vreća bez dna za trpanje svega i svačega u nju, piše Gordana Foder u kolumni na portalu Varaždinski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo