ZNA SE I KADA KREĆE REDOVAN PROMET / Otkriveno što je bio najizazovniji dio u gradnji Pelješkog mosta: Iako je na trusnom području, spreman je za sve scenarije

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Most je doista na visokorizičnom području i to je najviša potresna zona koja je uzeta u obzir pri projektiranju mosta, rekao je Goran Legac

24.7.2022.
16:25
Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Najizazovniji dio bio je sam početak izvedbenih radova na Pelješkom mostu, kazao je za N1 televiziju Goran Legac, voditelj projekta cestovnog povezivanja južne Dalmacije. Također, kao izazovan dio posla ističe i zabijanje najdužih pilota na svijetu koji su dovezeni iz Kine.

“Osim mosta Pelješac dovršena je i većina projekta, koji se sastoji od 32 km cesta, mostova i tunela. Gotovo je 24 km, zadnjih osam kilometara je u visokoj fazi izvedbe radova i očekuje se da će krajem godine biti spremni završni radovi”, govori Legac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je izgrađen na trusnom području, Legac kaže kako je Pelješki most spreman za sve scenarije.

"U statičkom i dinamičkom smislu, pri proračunu same konstrukcije je uzeta u obzir seizmičko opterećenje. Ne samo mosta nego i drugih objekata u trasi. Most je doista na visokorizičnom području i to je najviša potresna zona koja je uzeta u obzir pri projektiranju mosta", rekao je Legac za N1 televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE JE POČELO PRIJE 17 GODINA /

Znate li tko je otvarao radove na Pelješkom mostu? Ivo Sanader. I to dva puta. Oba bezuspješno

Image
SVE JE POČELO PRIJE 17 GODINA /

Znate li tko je otvarao radove na Pelješkom mostu? Ivo Sanader. I to dva puta. Oba bezuspješno

Grandiozan program počinje u 8 ujutro...

Podsjetimo, u utorak se Pelješki most otvara za promet.

Program otvorenja mosta počinje ujutro u 8 sati u Brijesti, budnicom nekoliko orkestara iz Dubrovačko-neretvanske županije, slijedi u 9 sati utrka trkača svih generacija, u 12 sati kratka utrka lađara ispod mosta, uz nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava i drugih tijekom dana do večernjih sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na strani odmorišta Brijesta most će biti otvoren od 10 sati za sve građane i posjetitelje koji njime žele prošetati (do prvog pilona).

Svečanost u Komarni počinje u 20.15 i predviđeno je da će trajati oko sat i pol, uz nastupe Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Dubrovačkih trombunjera, Lada, Linđa, plesnih skupina, kulturno-umjetničkih društava, pjevača, Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija izvest će Morešku, a bit će izvedena i skladba Mateja Meštrovića specijalno komponirana za ovu prigodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj vatromet i Rimčeva Nevera

U sklopu glazbeno-scenskog programa kratko će se obratiti župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, kao izaslanica predsjednice Europske komisije, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, a potom premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik Republike Zoran Milanović.

Svečanost u Komarni završit će izvedbom “Himne slobodi”, vatrometom tijekom kojeg će zvoniti i zvona svih crkava Dubrovačke biskupije te blagoslovom mosta, a prvi će njime nakon otvaranja proći motociklisti braniteljskih postrojbi. Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera te automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelješki most od ponoći otvoren za sve

Ispod mosta bit će usidrene brojne barke i brodovi, kao i trajekt koji prima oko 400 ljudi, a s obzirom na prostorno ograničenje – nije predviđeno da na samom prostoru mosta bude velik broj građana. Iz Vlade apeliraju na sve građane da se suzdrže od ispaljivanja bilo kakvih raketa i donošenja pirotehnike s obzirom na velike vrućine odnosno opasnosti od požara.

Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike