'MISLILI SU DA SMO SE USPAVALI' / Otkriveno kako je pala mula iz Brazila na Tuđmanu: 'Ovdje je čitav niz stvari ukazivao na nelogičnost putovanja'

Mula je iz Brazila krenula preko Lisabona do Zagreba, a Žegrec govori kako su sve agencije, policija, carina i Portugal odradili svoj dio posla

1.11.2022.
19:48
VOYO logo

Tihomir Žegrec, predstojnik Carinskog ureda Zračne luke Zagreb, govorio je za Danas.hr RTL-a o posljednjoj zapljeni na aerodromu. Kaže kako postoje dva kriterija, jedan je obavještajna slika analize rizika, a drugi je realna situacija pojave putnika.

"Ovdje je čitav niz stvari ukazivao na nelogičnost putovanja, a pregledom je potvrđeno da je sumnja opravdana", istaknuo je pa opisao kako se sumnjivci ponašaju. "Kada strani državljani koji nemaju mogućnost razgovora, onda se 70 posto stvari obavlja verbalnom komunikacijom i zapažanjem, kada se nađu u bezizlaznoj situaciji, zatvaraju se u sebe i jako malo komuniciraju", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je ovo trenutno neslavni rekord po pitanju količine pronađene droge, a nađeno je 170 ampula.

Image
DOBRO JE ZINUO /

Policija na Tuđmanu uhitila Brazilca koji je probao prošvercati drogu: Tip je progutao 117 kapsula s kokainom

Image
DOBRO JE ZINUO /

Policija na Tuđmanu uhitila Brazilca koji je probao prošvercati drogu: Tip je progutao 117 kapsula s kokainom

Droga namijenjena zagrebačkom tržištu?

Mula je iz Brazila krenula preko Lisabona do Zagreba, a Žegrec govori kako su sve agencije, policija, carina i Portugal odradili svoj dio posla, kada je mula došla primjereno se postupalo i samo se tako može otkriti. Iz Portugala su im, dodaje, informacije došle kasnije, nakon što su oni sami izradili kliničku sliku. Odgovorio je i na to koliko je često ovaj aerodrom na ruti krijumčara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednje godinu-dvije došlo je do povećanja krijumčarenja kokaina, prošle godine je u EU bilo lakše doći zbog covida te se dio prometa preusmjerio, ali smo imali nekoliko dobrih rezultata pa je jasno da vas zaobilaze. No kako smo imali pauzu od nekoliko mjeseci mislili su da smo se uspavali, ali jasno je da nismo", rekao je.

Govori i kako mule drogu nose u tijelu, na tijelu, u dupljama kofera, a postoji i metoda da se podmetne slijepom putniku. Tada je, navodi, teško utvrditi je li mu zaista podmetnuto. Pronađu, dodao je, oko 20-30 posto krijumčara što je visoka brojka. Istaknuo je i kako nije isključeno da je droga iz ampula bila zapravo namijenjena zagrebačkom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo