BOME, NIJE DOBRO / Otkriveni šokantni podaci o navikama hrvatskih roditelja, vrijeme je za uzbunu: 'To je najveći problem u odnosu s njima'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Više ne postoje jasna pravila ponašanja u odnosu roditelja i učitelja

24.4.2023.
9:11
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Više od 93 posto učitelja susrelo se s neprimjerenim ponašanjem roditelja svojih učenika, a 40 posto učitelja susrelo se s pritiscima roditelja za povećanjem ocjene, pokazala je anketa u kojoj je sudjelovalo 2811 učitelja i nastavnika hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

Anketa provedena online dio je projekta Puls škole koji su zajedno pokrenuli tim znanstvenika s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izdavač udžbenika Profill Klett uz podršku Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REVOLUCIONARNA PROMJENA /

Konačno stiže kraj pojavi u školama od koje se brojnim Hrvatima dizao želudac: Neke stvari ubuduće će biti puno jasnije

Image
REVOLUCIONARNA PROMJENA /

Konačno stiže kraj pojavi u školama od koje se brojnim Hrvatima dizao želudac: Neke stvari ubuduće će biti puno jasnije

Istraživanje je, uz ostalo, pokazalo da se 93,5 ispitanika susrelo s barem jednim neprimjerenim ponašanjem ili postupkom roditelja svojih učenika u posljednjih 12 mjeseci.

U istom razdoblju učitelji i nastavnici u prosjeku su doživjeli gotovo devet različitih oblika neprimjerenog ponašanja ili postupaka roditelja prema učiteljima, odnosno nastavnicima ili u odnosu prema školskim obvezama djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilno, fizičko ili verbalno, ponašanje roditelja doživjelo je 29,7 posto učitelja i nastavnika, a 85 posto ispitanika takve situacije smatra najvećim problemom u odnosu s roditeljima.

Pritisci za povećanje ocjene

Pritiske za povećanje ocjene doživjelo je 40 posto učitelja, čak 72 posto njih susrelo se s roditeljima koji su radili neprimjereno velik pritisak na dijete zbog ocjena, a 52,4 posto s roditeljima koji očekuju da im učitelji budu stalno dostupni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 80,3 posto ispitanika susrelo se s roditeljima koji imaju nerealna očekivanja od djeteta, a 74,2 posto s roditeljima koji imaju nerealna očekivanja od učitelja i nastavnika.

Osim toga, 71,9 posto anketiranih susrelo se s roditeljima koji ispunjavaju školske obveze umjesto djece, 77,1 posto njih susrelo se s roditeljima koji ne pokazuju interes za obrazovanje svoje djece, a 54,8 posto s roditeljima koji ne dolaze u školu i ne odazivaju se na njihove pozive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o edukaciji o odnosu s roditeljima, 68 posto ispitanika tvrdi da tijekom obrazovanja o tome nisu bili educirani, a 41,3 posto njih nikad nije primilo bilo kakvu edukaciju o odnosima s roditeljima.

Više ne postoje jasna pravila ponašanja u odnosu roditelja i učitelja

Osvrnuvši se na dobivene rezultate, voditelj istraživanja Dragan Bagić napomenuo je da je škola složen sustav u kojem postoje brojni društveni odnosi, od kojih su neki striktno regulirani, dok za neke ne postoje norme ponašanja ili su se s vremenom izgubile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo istraživanje pokazuje da je odnos roditelja i učitelja/nastavnika upravo takav odnos, koji se promijenio i danas više ne postoje jasne norme i pravila ponašanja u tom odnosu. S obzirom na to da tradicionalne norme koje su regulirale taj odnos očito više ne vrijede, potrebno je razvijati nove norme ponašanja u tom odnosu", ističe Bagić.

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem smatra da su sve češći fizički napadi, uplitanje u rad učitelja, nepostojanje adekvatne edukacije, nedostatak kvalitetnog dijaloga i efikasne podrške sustava alarmantni pokazatelji da su promjene nužne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova inicijativa jasno je detektirala goruće probleme te će, sukladno rezultatima istraživanja, pružiti konkretnu potporu za rad s učenicima, rezultate prezentirati obrazovnim vlastima, a sve u cilju iznalaženja kvalitetnih rješenja u korist svih dionika u sustavu odgoja i obrazovanja", ističe Šprem.

U pratnji odvjetnika traže zaštitu prava svoje djece

Predsjednica NSZSŠ-a Nada Lovrić upozorava da sve više roditelja u pratnji odvjetnika traže zaštitu prava svoje djece kada ona ne ispunjavaju ili krše svoje obveze. Često je, dodaje, riječ o potpuno neprimjerenim oblicima pritiska na nastavnike koji rijetko dobivaju potporu ravnatelja ili savjetnika, što, smatra, neminovno vodi daljnjem urušavanju obrazovnog sustava, prvenstveno na štetu učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa Puls škole osmišljena je u tri faze, objašnjava direktor Profil Kletta Dalibor Greganić. To su istraživanje stavova učitelja o odnosu s roditeljima, izrada stručnih priručnika i metodičkih preporuka za učitelje i roditelje te izgradnja sustava pomoći i podrške učiteljima kroz savjetovanje, radionice i edukacije.

U izradi stručnih priručnika i edukacijama sudjelovat će i istraživački tim s Filozofskog fakulteta u kojemu su prof. dr. sc. Dragan Bagić, prof. dr. sc. Vesna Vlahović-Štetić i prof. dr. sc. Željka Kamenov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo