OTKRIVENI DETALJI VLADINOG 'LEX AGROKORA': / Evo kako će se upravljati koncernom nakon odlaska Todorića i njegove uprave

Image
Foto: PIXELL
31.3.2017.
8:06
PIXELL
VOYO logo

'Ne pravimo zakon radi gospodina Todorića, nego da zaštitimo gospodarski sustav i radna mjesta. Ne možemo dopustiti da niti jedna kompanija toliko može ugroziti sustav da radi nje možemo očekivati recesiju', kazao je na odlasku iz Banskih dvora u četvrtak navečer te potvrdio da je prijavio Ivicu Todorića zbog sumnji u lažiranje financijskih izvještaja.

Image
BOŽO PETROV OKO PONOĆI IZAŠAO IZ BANSKIH DVORA: /

'Moja prijava protiv Todorića je usputna, zakon ide sutra'

Image
BOŽO PETROV OKO PONOĆI IZAŠAO IZ BANSKIH DVORA: /

'Moja prijava protiv Todorića je usputna, zakon ide sutra'

'Lex Agrokor'

Prema detaljima prve verzije zakona o kojem će Vlada raspravljati u petak poslijepodne, išlo bi se u smjeru promjene upravljačke i vlasničke strukture. Upravo je to smjer i način koji predviđa 'stand still' dogovor predložen od vjerovnika, no novina u Vladinom prijedlogu je da bi tvrtkom upravljali predstavnici države, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OTKAZ CIJELOJ UPRAVI AGROKORA? Todorić pristao odstupiti, navodno je spreman potpisati s Rusima

Prva verzija Zakona o postupku izvanredne uprave predviđa postavljanje povjerenika u Agrokor, a iako u prvoj verziji stoji postavljanje jednog povjerenika, u izmijenjenoj bi verziji Vlada postavila Odbor povjerenika što bi značilo da će veliku odgovornost s jedne osobe prenijeti na više njih. Tako će skupina odabranika odlučivati o ključnim daljnjim poslovnim potezima u Agrokoru, a ne pojedinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uloga vjerovnika u procesu

Kako piše Večernji list, najveći vjerovnici nisu bili prezadovoljni idejom da samo država odredi povjerenike, s obzirom na to da su oni ti koji imaju najveća potraživanja, pa bi stoga i trebali biti uključeni u proces daljnjih donošenja odluka oko budućnosti Agrokora.

U izmjenama Zakona koji će Vlada raspraviti na sjednici u petak, a koji se ne bi odnosio samo na tvrtku Agrokor već i na ostale koje zapadnu u slične probleme, predviđa se granica broja zaposlenih. Ta bi se granica trebala spustiti s 8000 na 5000 te bi takva kompanija u problemima trebala imati dug veći od milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor

Takve, kako su u Vladi nazvali - sistemski važne tvrtke, mogle bi se obratiti Vladi ako zapadnu u probleme. Država bi tada imenovala Odbor povjerenika koji bi potvrdio sud, a potom bi započeo proces restrukturiranja.

Odbor bi bio zadužen za određivanje koliko bi bio otpis duga te potragu za ulagačima. Vlasnik tvrtke ostao bi u kompaniji, no ostao bi bez svih upravljačkih mogućnosti. Na taj bi način država bila neposredni arbitar koji bi bio zadužen i za financijsku pomoć tvrtke kako bi što lakše pronašla ulagače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokada tvrtki

Iako je slovenski list Finance u četvrtak objavio da su Agrokoru, Konzumu i Belju blokirani računi, N1 doznaje da je račun blokiran samo Belju dok računi Agrokora, Konzuma, Tiska, Jamnice, Leda i Zvijezde nisu blokirani.

Još uvijek nije poznat broj aktiviranih zadužnica koje su odlučili aktivirati veliki dobavljači, a koje sežu i do nekoliko stotina milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu zadužnicu aktivirala je tvrtka Orbico, a potom su, prema pisanjima medija, isto učinili ostali dobavljači. Iz Fine su za N1 potvrdili da takvi potezi dobavljača nisu doveli do blokade računa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo