ISKORAK PREMA VRHU / Otkriveni detalji transplantacije srca i jetre istovremeno. U tijeku je još jedna, srca i pluća

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nema niti jednog događaja kojem se transplantacijski tim nije odazvao, neovisno o vremenu i praznicima, kažu pa dodaju da oni uvijek djeluju

11.1.2023.
12:16
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon nevjerojatne operacije na KBC Rebru u kojoj su mladiću istovremeno presadili srce i jetru istoga donora, vodeći stručnjaci KBC Zagreb komentirali su veliki uspjeh, kao i sve uspjehe transplantacija kroz prošlu godinu, uključujući i prvu transplantaciju pluća dvanaestogodišnjem djetetu.

"Čestitao bih svim kolegama koji su uspješnim zahvatima podigli KBC Zagreb na sam vrh Eurotransplanta po broju uspješno izvedenih transplantacija. U posljednja tri tjedna napravljeno je ukupno 18 transplantacija solidnih organa, 10 u zadnja dva tjedna prošle godine i 8 u prvih dana ove godine", rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će ova godina biti posebno izazovna jer glavna zgrada KBC-a Rebro ide u obnovu nakon potresa. Raditi će se u težim uvjetima, bit će organizacijskih i logističkih problema, ali očekuju solidarnost drugih kliničkih centara kako bi se specijalne procedure obavljale i dalje na Rebru.

Image
Foto: RTL

 "Ove godine obilježavamo 50 godina od učinjene prve transplantacije u ustanovi u KBC Zagreb. Najnoviji događaj zadnjih dana novi su iskorak u bolnici i na to smo iznimno ponosni", rekao je akademik Željko Kaštelan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC Zagreb istaknuti je centar transplantacijske medicine u Europi, kako brojem tako i uspjesnošću zahvata, ali i dugogodišnjim preživljavanjem njihovih bolesnika, naveli su, a onda se osvrnuli na sam slučaj istovremene transplantacije srca i jetre.

Image
KBC Zagreb punom parom /

To se dugo nije dogodilo: U 9 dana obavili 9 transplantacija, organe dobilo i dvoje djece

Image
KBC Zagreb punom parom /

To se dugo nije dogodilo: U 9 dana obavili 9 transplantacija, organe dobilo i dvoje djece

"Pacijent koji je bolovao od amiloidne transtiretinske kardiomiopatije, rijetke nasljedne bolesti, trebao je istovremenu transplantaciju srca i jetre, a sada se vrlo dobro oporavlja i mislim da je to uspjeh koji treba najviše istaknuti", rekao je akademik Davor Miličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema niti jednog događaja kojem se transplantacijski tim nije odazvao, neovisno o vremenu i praznicima, kažu pa dodaju da oni uvijek djeluju.

"To je jedna disciplina, entuzijazam i  ovisnost jednih o drugima. Bez intenzivne suradnje ovakvi primjeri ne bi bili mogući", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine KBC Zagreb odradio je 27 transplantacija srca, ove godine tri, a u pripremi je četvrta jer tijekom jutra čekalo se još jedno srce. Zanimljivo, tijekom konferencije, u tijeku je bila još jedna transplantacija, treća ove godine.

 "Posebno bih se zahvalio našim nevidljivim članovima, medicinskim sestrama i tehničarima koji u sjeni odrade veliki dio posla koji omogućuje ovakve pothvate", rekao je Hrvoje Gašparović, voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju odraslih KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas KBC Zagreb radi neke od najkompleksnijih transplantacija. Takvih u svijetu ima vrlo malo. Jedni bez drugih ne mogu, kažu, jer s takvom suradnjom jedino i postižu uspjehe.

"Ljudi često pitaju gdje se ovako što može naučiti, ali ne postoji u Europi mjesto za edukaciju ovakvih zahvata, takvi su slučajevi sporadični. Ovo je uspjeh cijelog programa KBC-a Zagreb, jer riječ je o jakim timovima po pojedinim organima koji su u ovakvoj koheziji sposobni učiniti impresivan zahvat", rekao je kirurg Davor Mijatović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Već se ranije dogodila transplantacija dva organa u kojoj su prethodno transplantirali srce, a onda nakon dvije godine i jetru. Ipak, ovo je prva simultana operacija.

Osvrnuli su se i na uspješnost transplantacija organa kod djece, a nedavno su dvanaestogodišnjem dječaku nakon tri godine liječenja transplantirali pluća, a oporavak dobro teče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transplantacija pluća djece je iskorak prema vrhu zapadne i europske medicine, a uključujući spomenutu simultanu operaciju, KBC Zagreb se doista može pohvaliti velikim uspjehom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo