OTKRIVENA: / Misteriozna firma Željke Markić surađuje s tvrtkama koje prodaju kontracepciju, posluje u Srbiji

Image

Poslovanje čelnice udruge U ime obitelji više je puta pretreseno u hrvatskim medijima, no nigdje nije točno navedeno čime se točno bavi i koliko zarađuje tvrtka Željke Markić.

22.11.2016.
20:29
VOYO logo

'Dakle, moja tvrtka se nikad nije bavila trgovinom nikakvim lijekovima. Dakle, nikakvim lijekovima, i nismo nikad trgovali i zbog toga nismo bili u mogućnosti ikada trgovati bilo kakvim lijekovima, pa i kontracepcijom ili abortivnim sredstvima. I druga stvar, moja tvrtka se nikad nije bavila istraživanjima lijekova koja bi bila povezivana na bilo koji način s reproduktivnim zdravljem ili s kontracepcijom ili s abortivnim sredstvima. To se isto tako može, i jedna i druga činjenica, kad novinar uđe, 'gugla' moju tvrtku i pogleda za što imamo dozvolu, on to može doznati. Druga stvar, kad 'gugla' moju tvrtku može vidjeti na kakvim smo mi ispitivanjima radili', rekla je Markić novinarki Nataši Božić.

No, njezino poslovanje ipak nije tako transparentno kakvim ga Markić želi predstaviti javnosti. Markić je trenutačno vlasnica dviju tvrtki registriranih u sudskom registru trgovačkih sudova: Sermon d.o.o. i Neox klinička ispitivanja d.o.o. Valja dodati da je Markić vlasnica i osnivačica Sermona, dok je Neox tvrtka-kćer njezine matične tvrtke, piše Faktograf. Obje su registrirane za pružanje niza usluga iz područja farmaceutske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavi se cijelim nizom usluga iz područja farmacije, ali i prevođenjem

Među predmetima poslovanja Sermona su zastupanje farmaceutskih stranih tvrtki, djelatnost ispitivanja lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost proizvodnje lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost prometa lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnost provjere kakvoće lijeka i homeopatskog proizvoda, djelatnosti posredovanja vezano uz klinička ispitivanja, djelatnost farmakovigilancije, promet na veliko medicinskim proizvodima, uvoz/izvoz medicinskih proizvoda…

Tvrtka Neox registrirana je i za proizvodnju medicinskih proizvoda, ali i za ispitivanje veterinarsko-medicinskih proizvoda. To u prijevodu znači da tvrtke Željke Markić, za razliku od onoga što ona tvrdi, imaju zakonsku mogućnost trgovanja lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim nizom usluga u području farmacije, njezina tvrtka Sermon također se službeno bavi i uslugama prevođenja. To je u dosta velikom nesuglasju s financijskim izvještajima firme Željke Markić, dostupnim posredstvom Financijske agencije (FINA-e), piše Faktograf. Tvrtka Sermon je 2015. godine prijavila 10.677.466 kuna prihoda i 2.847.491 kuna neto dobiti, a radi se o relativno slaboj poslovnoj godini u usporedbi s primjerice 2011. kada je tvrtka Željke Markić prijavila 17.415.625 kuna prihoda i 6.840.340 kuna neto dobiti.

Treba spomenuti i kako se odlukom o raspodjeli dobiti za 2015. godinu sav profit zadržava u okviru kapitala 'do zahtjeva za isplatu člana društva'. Jedina članica društva je vlasnica Željka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Markić.

Bizarnost tvrtke Neox

Slučaj tvrtke Neox, piše Faktograf, još je bizanriji. Ta tvrtka godinama uopće nije predavala financijska izvješća, čime su prekršene odredbe Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o računovodstvu. Dana 15. lipnja 2016. Neox je konačno dostavio izvješća u kojima je za 2012., 2013. i 2014. godinu predao izjavu o neaktivnosti, dok se u izvješću za 2015. navodi da ovo poduzeće tijekom godine nije imalo nikakvih prihoda, a ni rashoda. Službeno nema nezaposlenih, pa se postavlja pitanje zbog čega ta tvrtka zapravo postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neox je registriran vrlo brzo nakon što je pet poduzeća iz Češke, Mađarske, Hrvatske, Austrije i Poljske, sva specijalizirana za farmaceutska istraživanja, zajedno kreiralo kompaniju Neox Europe. Hrvatski član međunarodnog Neox konzorcija je upravo tvrtka Sermon - ista ona koja klijentima, prema podacima sa službene stranice, nudi usluge prevođenja.

Da bi se došlo do prave prirode biznisa koji Željki Markić donosi milijune kuna, potrebno je upoznati se sa u Hrvatskoj formalno-pravno nepostojećom, ali u praksi vrlo stvarnom firmom Sermon CRO, piše Faktograf. CRO je zapravo akronim termina 'contract research organization', kojim se označavaju tvrtke koje se bave vanjskim istraživanjima potrebe farmaceutske i biotehnološke industrije te industrije medicinskih pomagala. Sermon CRO na službenom webu, dostupnom jedino na engleskom jeziku, ne skriva činjenicu da se bavi pružanjem usluga farmaceutskoj industriji, a navode i da im je glavni ured lociran u Zagrebu, dok podružnicu imaju i u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot

Firma Sermon CRO registrirana je samo u Beogradu, ne i u Zagrebu

Nazvati ih možete na zagrebački broj telefona, a kao adresa na kojoj je tvrtka registrirana navode se Donje Svetice 46/C. Također se navodi da tvrtka službeno posluje pod imenom SermonCRO d.o.o., no uvidom u sudski registar vidljivo je da tvrtka takvog imena u Hrvatskoj nije registrirana. Tvrtka pod imenom Sermon CRO postoji, međutim, u Beogradu, gdje je registrirana 2007. godine. Podaci srpske Agencije za privredne registre potvrđuju kako se radi upravo o tvrtki u stopostotnom vlasništvu Željke Markić.

Direktori beogradske tvrtke u vlasništvu čelnice udruge U ime obitelji su njezin suprug Tihomir Markić i srpski državljanin Rastko Radoičić. Kao zastupnik firme Sermon CRO u registru je navedena još i švedska državljanka Mira Babić koja je, prema njezinu LinkedIn profilu, zaposlenica zagrebačkog Sermona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljni kapital te tvrtke je nešto manji od 350 eura, a financijski izvještaji protekle četiri godine pokazuju da Sermon CRO ostvaruje relativno malu, ali redovitu dobit. Poslovni prihodi u predmetnom razdoblju uglavnom su im se kretali između 100 i 150 tisuća eura, dok su najveću dobit, u iznosu nešto većem od 20 tisuća eura, ostvarili 2013. godine. Radi se o priličnom uspjehu, s obzirom na to da je tvrtka zaposlila samo troje ljudi.

Surađuje s tvrtkama koje proizvode kontracepciju

Unatoč tvrdnjama Željke Markić, ni klasičnom Google pretragom, ali ni naprednijim istraživačkim metodama ne može se sa sigurnošću otkriti kakvim se točno kliničkim ispitivanjima lijekova bavi njezina tvrtka Sermon. Zbog toga je nemoguće sa sigurnošću potvrditi bavi li se ta tvrtka i je li se ikad bavila istraživanjima vezanim uz kontracepciju ili abortivna sredstva. Jasno je, ipak, kako tvrtka Željke Markić surađuje s farmaceutskim kompanijama koje proizvode kontracepcijske pilule i takozvane tableta za dan poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na službenim stranicama tvrtke Sermon CRO nalazi se tako između ostalih lista njenih sponzora, a na kojoj je nekoliko poznatih svjetskih farmaceutskih kompanija. Nije definirano na koji su način predmetne firme sponzorirale tvrtku Željke Markić, no utvrđeno je da među sponzorima Sermona ima više tvrtki koje su proizvodile ili proizvode kontracepcijska sredstva, navodi Faktograf.

Riječ je o firmama ABBOTT, Eli Lilly, Grünenthal, Italfarmaco, MSD, Novartis, TEVA Pharmaceutical Industries (vlasnik hrvatske Plive, a ujedno i bivši poslodavac kratkotrajnog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, čija je supruga Sanja sudjelovala u Hodu za život, op.a.) i Vertex Pharmaceuticals.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo