DOZNAJEMO TKO BI MOGAO POSTATI NOVI ŠEF POLICIJE: / Među favoritima su ljudi Bože Petrova i Vlahe Orepića

Image
Foto: PIXSELL

Na samom je kraju javni natječaj za novog šefa hrvatske policije.

9.11.2016.
19:57
PIXSELL
VOYO logo

Naime, istekao je rok za podnošenje kandidatura za funkciju glavnog ravnatelja policije, a prema informacijama što smo ih dobili iz Ministarstva unutarnjih poslova RH prijave je poslalo 16 kandidata.

"Natječajna komisija pregledala je sve kandidature i ocijenila da sve zadovoljavaju propisane kriterije, te svih 16 prijavljenih nastavlja sudjelovati u natječaju", potvrdio nam je Bono Rajić, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti za kandidaturu

Iz MUP-a nam nisu željeli potvrditi imena kandidata, no uspjeli smo doznati tko sve želi preuzeti čelno mjesto hrvatske policije. Mogli su se natjecati oni koji imaju zvanje glavnog policijskog savjetnika, što je najviši čin u policijskim redovima, te 15 godina radnog iskustva u policiji, od čega najmanje deset na nekoj od rukovodećih funkcija.

Hrvatsku policiju i dalje želi voditi Zvonimir Vnučec, koji je već više od pola godine obnašatelj dužnosti glavnog ravnatelja policije. Na tu funkciju je došao nakon što je proljetos zbog afere s krađom zlata i novca iz sjedišta zagrebačke policije smijenjen Vlado Dominić. Vnučec, koji mu je bio zamjenik za krim-policiju, karijeru je započeo još 1977. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ima najviše izgleda?

Među kandidatima su i Tomislav Buterin, te Ivica Tolušić, bivši policijski šefovi, koji već nekoliko godina rade na raznim projektima Ministarstva, aktualni načelnik Policijske uprave zagrebačke Željko Prša, načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić i načelnik PU krapinsko-zagorske Jakob Bukvić.

Na natječaj se, doznajemo, prijavio i donedavni šef PU splitsko-dalmatinske, Marko Srdarević, kojeg je ministar Vlaho Orepić, postavio za načelnika Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije. Srdarevićevo ime spominje se među kandidatima s najviše izgleda, budući da ima iznimno Orepićevo povjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako velike šanse, međutim, ima i Predrag Brkopac, koji je, iako se radi o vrsnom kriminalistu, nedavno od ministra dobio ovlast da vodi Upravu za posebne poslove sigurnosti. Brkopac je spominjan i kao mogući kandidat za ministra unutarnjih poslova nakon pretprošlih izbora, jer se još tijekom razgovora o sastavu Vlade snimljen u društvu čelnika Mosta Bože Petrova.

Apsurdna situacija

"Srdarević i Brkopac imaju najviše šanse, iako je poznato da je ministar naklonjen i Anti Orloviću, sadašnjem načelniku Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK), no on još nema dovoljno rukovodećeg staža", objašnjavaju naši sugovornici iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio njih smatra kako je ovako veliki broj krandidata zabrinjavajuć s obzirom da dokazuje lakoću kojom se dolazilo do najvišeg policijskog zvanja. Osim toga, naši sugovornici upozoravaju i na krajnje neodređenu odredbu od 10 godina rukovodećeg iskustva potrebnog za sudjelovanje u natječaju. Naime, Uredba o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika propisuje četiri razine rukovodećih mjesta - glavni rukovoditelj, viši rukovoditelj, rukovoditelj i niži rukovoditelj. U natječaju je pak propisano samo rukovodno iskustvo.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo