OTKRIVAMO KAKO SE SAUCHA BRANIO PRED ISTRAŽITELJIMA: / 'Grafolozi su pogriješili, potpisi nisu moji, pa ja imam disgrafiju'

Image
Foto: PIXSELL

Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda premijera negira krivnju za malverzacije s putnim nalozima preko kojih je iz državnog budžeta izvučeno nešto više od 550 tisuća kuna.

11.2.2017.
8:20
PIXSELL
VOYO logo

Naime, prema sumnjama USKOK-a od studenog 2013. do siječnja 2016. godine na osnovu putnih naloga za trojicu tadašnjih savjetnika Sinišu Petrovića, Nevena Budaka i Slavka Goldsteina, isplaćeno je nešto više od 55o tisuća kuna.

Seminari u Beču, Švicarskoj...

Radilo se o inozemnim dnevnicama isplaćivanima mahom za seminare. Savjetnici su prema tim dokumentima putovali u Beč, Švicarsku, ali i druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su sumnjive isplate trajale ukupno 27 mjeseci proizlazi da je svaki mjesec isplaćeno 20-ak tisuća kuna troškova za ta putovanja. No, novac je, navodno, Saucha uzimao sebi.

Iskaz u USKOK-u

On to odlučno poriče, te objašnjava kako ni sada, nakon što je Državni ured za reviziju prijavio nepravilnosti, nije pokušao skrivati se od istražitelja, već je sam prijavio cijeli slučaj USKOK-u ne bi li se razjasnilo što se uistinu dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Puna tri sata odgovarao je na pitanja istražitelja, te niti u jednom trenutku nije pokušao u ovaj slučaj uplesti donedavnog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, čiji je najbliži suradnik bio na Markovom trgu. Umjesto toga, Saucha je inzistirao da se ispita uloga osoba koje su bile izravno zadužene za isplatu dnevnica i drugih putnih troškova.

Upravo bi one, sumnja i on, mogle biti upletene u ove nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruši tezu grafologa

Ipak, za sada je on jedini osumnjičeni, a ključno za pokretanje istrage, uz iskaze trojice tadašnjih savjetnika, bilo je i grafološko vještačenje spornih putnih naloga. Naime, kako smo sinoć objavili, na njih više od 130 istražitelji su pronašli Sauchine potpise, te potvrdili da je svoje ime ispisao on osobno.

Image
DOZNAJEMO DETALJE ISTRAGE PROTIV SAUCHE: /

Na čak 132 putna naloga njegov je potpis, a na svima je isti iznos novca?

Image
DOZNAJEMO DETALJE ISTRAGE PROTIV SAUCHE: /

Na čak 132 putna naloga njegov je potpis, a na svima je isti iznos novca?

Tek na šest putnih naloga njegov potpis nije sa sigurnošću utvrđen, no evidentno je da za 117 isplaćenih dnevnica nije bilo nikakvog stvarnog razloga, odnosno savjetnici nisu bili ni na kakvom inozemnom putovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saucha pak rezultate vještačenja ruši tvrdeći kako ima disgrafiju. Riječ je o problemu s pisanjem, ali uz to, kako je rekao, ima i disleksiju. Disgrafija se manifestira neurednim i nečitljivim rukopisom, te slovima koja su različite veličine, dok se disleksija, prvenstveno očituje kao problem kod čitanja.

Hoće li ti njegovi argumenti biti prihvaćeni u nastavku istrage ostaje za vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u ponedjeljak Sauchine odvjetnice Aleksandra Horvat i Ivana Saucha uložit će žalbu na odluku suda o određivanju istražnog zatvora njihovom klijentu.

Image

Odvjetnica Aleksandra Horvat i Ivana Saucha, supruga Tomislava Sauche i jedna od njegovih odvjetnica

Sve o aferi Dnevnice pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo