pripreme u punom jeku / Otkrivamo kako će izgledati vojni mimohod na obljetnicu Oluje, državni vrh priželjkuje zajedništvo

Politička prepucavanja oko vojnog mimohoda oružanih snaga proteklih tjedana za zamijenio je ozbiljan rad. U vojarnama diljem zemlje bruse se i uvježbavaju detalji svečanosti kojom če u predvečerje dvadesete obljetnice Oluje četvrtog kolovoza navečer biti obilježena velika pobjeda

13.7.2015.
18:52
VOYO logo

U vojarni Našice upravo teku užurbane i naporne pripreme. 

Ondašnji će vojnici, zajedno s još 2.000 drugih, ponosno stupati u mimohodu na 20. obljetnici Oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja vodilja je da građanstvu RH, stanovništvu RH pokažemo da su njene oružane snage spremne pružiti im zaštitu i pomoć u svakom trenutku. Ono što pokazujemo tjekom požara i poplava ćemo i sada pokazati", rekao je brigadni general HV-a Ivan Jurić. 

Više od tri tisuće sudionika, među njima 2.200 vojnika ali i policajci, GSS-ovci, branitelji, povijesne postrojbe, te strani saveznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska se ponovila i njemačkim panzer haubicama koje su već na putu i bit će zvijezde među 325 borbenih i neborbenih vozila, među Patriama, Rončevićevim kamionima i američkim vozilima.

Mimohod će nadletiti i 30-ak vrsta zrakoplova i helikoptera, među kojima i MIG-ovi i akrobatska skupina Krila Oluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni brodovi paradirat će u bračkom kanalu, među ostalim i naše dvije najveće rakete topovnjače, a sve će se prenositi na vidozidu u Zagrebu.

"Mimohod će se kretati i bit će postrojen Držićevom i dijelom Vukovarske ulice. Kretat će se do kraja Vukovarske ulice, zatim će ići sjevernim trakom Slavonske avenije", objasnio je Jurić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u HV-u više ne tuče Thompson ni Kalašnjikov nego jedna modernija puška.

"Po prvi puta ćemo pokazati i novu jurišnu pušku VHS 2", rekao je Jurić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremama je zadovoljan i premijer.

"To je naš dan pobjede, i obilježit ćemo ga i proslaviti na civiliziran način. To je naš praznik prije svega, odvija se u Zagrebu, barem je vojni mimohod u Zagrebu. Nikoga ne provocira i nije usmjeren protiv nikoga", rekao je Zoran Milanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A predsjednica je došla provjeriti je li spreman i Knin, u kojem će se slaviti na samu obljenticu. Do proslave kaže - želi zajedništvo.

"Svi imaju različita mišljenja i vizije, to treba posložiti da bude dostojanstveno, da nema trčanja s jednog mjesta na drugo, već da se dopusti ljudima da doputuju u Knin i dođu ovdje", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi detalji još nisu riješeni, poput primjerice parkinga za goste. Knin smatra da ga treba sagraditi vojska.

"Mi smo uptuili jedan zahtjev i konkretizirali lokacije jer naravno, MORH ne može znati o kojim lokacijama govorimo, zasada nemam pozitivnog odgovora", izjavila je gradonačelnica Knina Josipa Rimac.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor ministra obrane ne ulijeva optimizam.

"Ma nemam ja novaca, ja imam svoj proračun, isto kao i ona", rekao je Ante Kotromanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Oluje je još tri tjedna, dovoljno da se nesuglasice riješe.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo