Otkrili smo kako su uspjeli dobiti 379% veći budžet?

Vlada Zorana Milanovića proračunom je osigurala višemilijunske cifre za Hrvatsko katoličko sveučilište, koje nudi zvanja koja se ne traže na tržištu rada.

21.2.2012.
9:25
VOYO logo

Dubinski zaokret vlada Zorana Milanovića nije napravila, ali su škare prilikom donošenja prijedloga proračuna radile na sve strane i teret krize dodatno se svalio na leđa građana. Kukuriku vlada reže subvencije poljoprivrednicima, smanjuje broj zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama, smanjuje proračun za zdravstvo, ali u Crkvu – ne dira.

Ulaganje u zanimanja kojih je ionako previše

Tako je za rad Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu u proračunu za ovu godinu osigurano 5,7 milijuna kuna, gotovo pet puta više nego prošle godine. Zapravo, onoliko koliko je dogovoreno još u studenom 2007. godine sporazumom između nadbiskupije i tadašnjeg premijera Ive Sanadera o sufinanciranju sveučilišta koje bi trebalo obrazovati nove povjesničare, sociologe i psihologe – uglavnom zanimanja kojima je tržište rada prezasićeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada tako u vremenu teške krize u milijunima kuna sufinancira rad sveučilišta čija je svrha tek stvaranje nove (ne)radne snage. Samo u Zagrebu, zvanje psihologa, profesora povijesti i sociologije može se steći i na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima. Uostalom, dovoljno je otići na koju od popularnih tražilica za pronalaženje posla da bi se zaključilo da psiholozi na tržištu još kako-tako i mogu proći, dok za sociologe ne postoji niti jedan natječaj za posao, a za povjesničare se nudi tek jedno radno mjesto – ono turističkog vodiča.

Skandali i blamaže

No, vlada Ive Sanadera, s očitom namjerom udovoljavanja nerazumnim crkvenim apetitima, potpisuje sporazum o financiranju Katoličkog sveučilišta i procjenjuje da će im godišnje za to trebati oko pet milijuna kuna. Dogovor je sljedeći: Crkva će na svakoj od tri studijske grupe godišnje upisivati po 40 studenata, a hrvatski građani davat će za plaće nastavnika i nenastavnog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i za izvođenje studijskih programa Crkva je dobila još 2008., ali do sada je uspjela pokrenuti tek jednu studijsku grupu – povijest. Grupa je pokrenuta prošle godine i za to im je dodijeljeno 1,19 milijuna kuna. U međuvremenu se sveučilište blamiralo raspisivanjem natječaja za radna mjesta pa ih povlačilo, sporenjem s Institutom Ivo Pilar, i konačno smjenom rektora biskupa Ivana Šaška u kolovozu prošle godine. Skandal za skandalom i otezanje s početkom nastave otkriva neodgovornost crkvenog vodstva spram projekta u koji je i sama uložila najmanje sto milijuna kuna.

Novi rektor, novi plan

Za Šaškovog nasljednika izabran je Željko Tanjić, koji preostale studijske grupe planira pokrenuti u akademskoj godini 2012./2013. Uspije li Tanjić ostvariti zacrtani plan, sveučilište bi si time osiguralo primanje višemilijunske cifre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako nam je objasnila pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić, iznos koji je određen u proračunu za 2012. godinu odnosi se na plaće i ostale naknade zaposlenika Katoličkog sveučilišta te će biti isplaćen jedino u tu svrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo