Otkazao projekciju filma jer 'govori protiv kršćanstva'

26.9.2012.
21:28
VOYO logo

Naime, program je Grad Zadar organizirao u suradnji s Udrugom "Festival suvremenog židovskog filma Zagreb", a nakon projekcije u Kazalištu lutaka Zadar, učenicima se obratio i dvostruki hrvatski oskarovac Branko Lustig.

"Bog za mene ne postoji, ja u njega ne vjerujem. Da postoji, ne bi dozvolio holokaust, strašna mučenja i ubijanja Židova u nacističkim logorima, kao u logoru Auschwitz gdje sam dospio kao dječak u dobi od 11 godina. Ne bi dozvolio ni pokolj u Srebrenici, koji se dogodio u ovom ratu, devedesetih", kazao je Lustig učenicima sedmih i osmih razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasmetalo joj kako su prikazani kršćani

No, jedna je učenica Lustigu dala primjedbu da ju je film "Posljednji let Petra Ginza" uvrijedio, jer je prikazana kršćanska crkva čija je ljepota stavljena u kontrast sa zločinima koje su činili kršćani, prenosi Slobodna Dalmacija. Učenica je zamjerila što se u filmu govori protiv kršćanstva, na što je Lustig uzvratio da je i on primijetio da to nije u redu.

"Potpuno se slažem sa vama. Odustajem od daljnjeg prikazivanja ovog filma. Izabrat ćemo drugi", kazao je Lustig. Projekcija filma bila je zakazana u četvrtak u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na konferenciji za novinare održanoj nakon projekcije filma i druženja s učenicima, Lustig je upitan o dijelu izlaganja djeci, u kojem im je poručio da Bog ne postoji.

'Vjerovali su da će ih 'On' spasiti i kada je plin već smrdio'

"Ja se kanim izviniti onim roditeljima koji su na ovo druženje poslali svoju djecu. Ja sam djeci rekao da jedino ljubav prema bližnjemu može spasiti svijet i da ne vjerujem u Boga, jer je nemoguće da bi se sve to u logorima smrti dešavalo ako Bog postoji... U logorima su ljudi u kolonama išli u smrt, u plinske komore, u miru su išli jer su vjerovali da će ih 'On' spasiti, vjerovali su u to i kada je plin već smrdio, do zadnjega časa. Ali nitko ih nije spasio. Kako onda mogu vjerovati u Boga? ", ponovio je Lustig svoje stajalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred zgrade Kazališta lutaka negodovao je jedan otac, kazavši da on svoje dijete nije poslao na Lustigovo predavanje, već da je učenike povela škola, te da on nije imao nikakve informacije o tome što će djeca tamo gledati i slušati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo