Otkazali putničke vlakove jer nemaju dovoljno lokomotiva

Vozni red vlakova između Rijeke i Zagreba je prorijeđen. No, razlog za to, tvrde u HŽ-u, nije snježna mećava s kojom su svi u posljednje vrijeme imali problema, nego nedostatak lokomotiva.

11.12.2012.
9:14
VOYO logo

Dok je u drugim zemljama prijevoz željeznicom najbolja opcija kada dođe do nevremena, u Hrvatskoj to baš i nije tako. Naime, proteklog vikenda "brzim putničkim vlakom" od Rijeke do Zagreba putovanje je trajalo osam sati, što je dvostruko više no inače. Do daljnjega je otkazano i prometovanje dijela putničkih vlakova, piše Novi list.

No, razlog za to nije bilo nevrijeme, nego činjenica da nema dovoljno lokomotiva. One koje su na raspolaganju mahom se kvare i starije su od 40 godina. Situacija je to do koje je, prema riječima predsjednika uprave HŽ Infrastrukture Darka Peričića, dovelo višegodišnje neulaganje u vozni park.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje će voziti lokomotive na dizel

"Novom unutarnjom organizacijom podijeljeni smo na Infrastrukturu, Cargo i Putnički prijevoz. Cargo i Putnički prijevoz morali su između sebe podijeliti lokomotive koje imamo na raspolaganju i pokazalo se da naprosto nema dovoljno lokomotiva za održavanje putničkog voznog reda, odnosno za sav teret. Zbog toga su morale biti reducirane neke linije", kazao je Peričić. Tako će dizelske lokomotive, koje su inače skuplje, nastaviti voziti i nakon uvođenja novog sustava električne vuče.

Prema Peričićevim riječima, svi izračuni govore da bi bilo jeftinije uzeti lokomotive na lizing u Sloveniji, BiH ili Mađarskoj. Na pitanje hoće li se išta popraviti nakon što od iduće godine bude u funkciji novi sustav električne vuče, Peričić odgovara da to nije realno očekivati, iako će lokomotive iz Zagreba nakon toga moći voziti sve do Rijeke. Razlog za to nalazi se u činjenici da ni u Zagrebu nema dovoljno lokomotiva te da lokomotive nemaju potrebnu snagu za vožnju u uvjetima visokih uspona prema Gorskom kotaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo