AFERA TEŠKA 1,9 MILIJARDI KUNA / Osumnjičenik u aferi Vjetroelektrane priznao da se sastajao sa Zdravkom Marićem: 'Jesam, zato što nas je HBOR reketario'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Milenko Bašić je ispričao svoju stranu priče, a odgovorio je i na pitanje je li se susreo s bivšim ministrom

10.9.2022.
22:59
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Osumnjičeni u aferi vjetroelektrane teškoj 1,9 milijardi kuna, Milenko Bašić, za RTL je ispričao svoju stranu priče. Tvrdi da je optužnica zbog davanja mita Rimac i sestri izmišljena laž. Tvrdi da je sve izmišljeno u pravcu da ga se ucijeni te da za bagatelni iznos proda svoj vjetropark koji vrijedi.

Na pitanje novinarke tko je to naredio, kaže da oni koji su za bagatelu htjeli uzeti projekt, "moćnici Hrvatske koji su napravili iz drugih preuzimanja, a nisu daleko ni od afere u INA-i".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susretao se sa Zdravkom Marićem

Upitan je li se susretao s bivšim ministrom Zdravkom Marićem, rekao je da puno manje puta nego bilo koji investitor koji je sto puta manji.

"Ovo je najveća privatna investicija u povijesti Hrvatske, poslije Pelješkog mosta koji je investicija EU, a ne Hrvatske. Zar ne bi bila sramota jednog ministra financija, ministra gospodarstva, da priča o takvom projektu? Jesam, susreo sam se sa Zdravkom jer nas je HBOR reketario, zaustavljao projekt u vrijeme gradnje. Napravio sam pritisak, moji ljudi, ne ja, da pišu svim članovima uprave HBOR-a da ukažu na sve nepravilnosti, da bi se napravio pritisak da nas pokušaju (staviti op.a) barem u ravnopravan položaj s ostalim investicijama, a naša investicija nije imala nikakav rizik za HBOR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što smo tražili od HBOR-a, mogli smo im dva puta vraćati od već postojećeg sagrađenog projekta. Jer mašinu se, kako se montira, može pustiti u pogon. HBOR nije imao što razmatrati, ali ipak jesu godinu i pol dana, pokušavajući nas natjerati da pustimo nekog drugog, nekog velikog s iskustvom. Zastupnica u Saboru Karolina Vidović Krišto čak je javno rekla da ćemo ugovorom oštetiti RH za 2,5 milijardi kuna, želeći nas oblatiti javno. Republika Hrvatska dnevno na našem projektu profitira 400.000 eura, ako to preračunamo u kune za sljedećih 12 godina i u odnosu na cijenu na burzi, profitirano je ukupno 13,5 milijardi eura. Gubimo ih mi, da bi Hrvatska dobila, profitirala, od prodaje struje na tržištu", rekao je Bašić.

Na konstataciju da jeu svemu bivši ministar gospodarstva Čorić izašao neokrznut, Bašić se pita da "zašto bi bio okrznut ako ništa nije kriv"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba li biti u koži kao i ja, nevina razapeti? Svi ste računali da smo oštetili državu, s čim? Ne smijete lagati narod...", rekao je.

Image
TRESE SE DRŽAVA ZBOG 'KNINSKE KRALJICE' /

Josipa Rimac jednom je znakovitom rečenicom zaprijetila vrhu države: Sad su istražitelji krenuli u akciju

Image
TRESE SE DRŽAVA ZBOG 'KNINSKE KRALJICE' /

Josipa Rimac jednom je znakovitom rečenicom zaprijetila vrhu države: Sad su istražitelji krenuli u akciju

Za Josipu Rimac rekao je da je veliki prijatelj, kao i mnogima drugima te da bi "trebala dobiti orden časti koliko se borila protiv zločeste ucjenjivačke korupcije u Hrvatskoj". Zaključio je i da je spreman za suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitav intervju pročitajte na RTL-u.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo