Tak' se da / Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep zatvorske dane provodi i u toplicama

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Tomislav Merčep, osuđen za ratni zločin, zatvorska ljeta provodi u toplicama

12.9.2018.
9:03
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Ratni zločinac Tomislav Merčep umjesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u - toplicama, piše Index.

Merčep je, podsjetimo, pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva 43 civila, koje su ubile njegove postrojbe. Na sudu je dokazano da su njegovi podređeni nezakonito uhitili ukupno 52 osobe. Osuđen je 25 godina nakon organiziranja prve postrojbe u Vukovaru, a sad kaznu odrađuje u Krapinskim toplicama 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvoreniku je temeljem preporuke liječnika odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za provođenje potrebnog liječenja ne postoje uvjeti u tijelima zatvorskog sustava. Predviđeno je da liječenje u vanjskoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. kolovoza do 15. rujna 2018. godine", piše u odgovoru Ministarstva pravosuđa.

Portal piše da je i prošle godine Tomislav Merčep ljeto proveo u toplicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved: Merčep je u toplicama po preporuci liječnika

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je prije užeg kabineta Vlade da Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama po preporuci liječnika.

"Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa", kazao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako takav način izdržavanja kazne podržavaju ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako liječnici daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu.

O istom pitanju ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je samo kako "postoje pacijenti koji su traumatizirani nakon inzulta". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Svaki zatvorenik ima pravo na skrb

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da svaki zatvorenik ima pravo na skrb te da je siguran kako iza odluke slijedom koje Tomislav Merčep zatvorsku kaznu za ratni zločin izdržava u Krapinskim Toplicama stoji stručna odluka.

Na vijest da osuđenik za ratne zločine Tomislav Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama, Božinović je kazao da to nije u nadležnost MUP-a, ali to je riječ o odluci "koja je s jedne strane stručna kad govorimo o zdravstvu, a s druge strane je pravosudna kad se govori o tome da se to omogući”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merčepu je Vrhovni sud u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina zatvora. "Merčepovci" su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Na pitanje o pozdravljanju generala Norca na proslavi obljetnice akcije u kojoj je zapovijedao i zbog koje je kasnije odslužio zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina Božinović je kazao da je u tom slučaju jedino potpredsjednik Vlade i ministar Krstićević "meritoran tumačiti što je bilo na tom obilježavanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li to dobro za hrvatsko društvo i pravosuđe rekao je da je to pitanje o kojem bi mogli satima razgovarati.

"Činjenica je da je Norac presuđen, da je odslužio kaznu, da je danas slobodan građanin, činjenica je da je general Krstičević kako i general Norac sudjelovao u obrani hrvatske i da ga je pozdravio i kao nekoga koga zna iz razdoblja kad je bio u pitanju opstanak Hrvatske", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje može li zamisliti da se to dogodi u Njemačkoj, rekao je da je to pitanje izvan svakog konteksta jer je Hrvatska vojska izvojevala slobodu, obranila Hrvatsku od agresije koja je prijetila ne samo da se unište gradovi i pobiju hrvatski ljudi već da postane dio drugog velikodržavnog projekata.

"To je pobjednička vojska, bilo je grešaka s naše strane, ali te greške nikada ni ničim neće umanjiti veličinu te pobjede ni činjenice da je Hrvatska suverena, samostalna država članica EU i NATO saveza koja grabi putem prosperiteta", poručio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo