Odajemo im počast / Osuda zločina: Obilježava se Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava

Image
Foto: Shutterstock (ilustracija)

Potiče se na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti, kao i njezina očuvanja

23.8.2019.
7:09
Shutterstock (ilustracija)
VOYO logo

Deklaracijom Europskog parlamenta 2008. godine 23. kolovoza proglašen je Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, a od 2011. godine obilježava se i u Hrvatskoj.

Obljetnica je donesena Deklaracijom o proglašenju u Europskom parlamentu 2008. godine, a 23. kolovoza odabran je da podsjeća na sporazum iz 1939. godine između nacionalsocijalističke Njemačke i Sovjetskog Saveza, u kojem su dogovorili da se međusobno neće napadati te da će Europu podijeliti prema sferama svojih utjecaja, između nacionalsocijalizma i staljinizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanje tog događaja potvrđeno je u Europskom parlamentu Rezolucijom o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine, a slijedom toga, 2011. godine Hrvatski sabor proglašava 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava u Republici Hrvatskoj. 

Europski parlament tada je u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi datum, vrijeme i način obilježavanja sjećanja vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se time pridružila Estoniji, Latviji, Sloveniji i Švedskoj, koji obilježavaju 23. kolovoza. Druge su zemlje ovo obilježavanje spojile s Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, čiji su krivci upravo nacisocijalistički političari iz Njemačke koji su provodili progon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Povodom prvog obilježavanja 2011. godine u Hrvatskoj, tadašanja premijerka Jadranka Kosor (HDZ) poručila je: "Pogotovo moramo odati počast žrtvama ustaškog režima u Hrvatskoj, no međutim, moramo sada pokušati utkati put za istragama i o komunističkim zločinima te prestati tu temu tretirati kao 'tabu', moramo se svih žrtava prisjećati podjednako".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je Hrvatski sabor, 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990., a u kojem se navodi da su totalitarni komunistički režimi bili bez iznimke označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Navodi o broju žrtva komunizma u svijetu variraju od 80 do 100 milijuna ljudi, no službene brojke imaju mnoge kritičare. Povjesničari su pak sigurni u brojke stradalih u holokaustu, a broje gotovo 17 milijuna ljudi, od čega je ubijeno šest milijuna Židova, a ostalih 11 milijuna žrtava su bili Romi, građani Sovjetskog Saveza, Poljaci, Srbi, invalidi, homoseksualci i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo