OŠTRE REAKCIJE NA IZJAVE BULJA I ZEKANOVIĆA O NACIONALNIM MANJINAMA: / 'Ne osuđujte narod radi pojedinaca'

Image
Foto: PIXSELL

Bulj je istaknuo da nacionalne manjine u Hrvatskoj većinom ostvaruju svoja prava, što nije slučaj s hrvatskom manjinom u Srbiji koja je šikanirana

24.4.2020.
11:31
PIXSELL
VOYO logo

Saborske kolege oštro su u petak reagirale na izjave koje su u raspravi o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2018. izrekli Miro Bulj (Most) i Hrvoje Zekanović (Suverenisti).

Građanima je dosta parazitiranja pojedinaca na manjinama i negativnom kontekstu, oni koji siju netrpeljivost i mržnju ne žele dobro Hrvatskoj, glupi nacionalisti se zalažu da model vladanja u Hrvatskoj bude model vladanja Srbije, poručili su navedenom dvojcu Gordan Maras (SDP) i Marko Vučetić (Nezavisni).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj je, naime, istaknuo da nacionalne manjine u Hrvatskoj većinom ostvaruju svoja prava, što nije slučaj s hrvatskom manjinom u Srbiji koja je šikanirana.

Što je sa sporazumom o reciprocitetu, Hrvati u Srbiji nemaju pravo na svog predstavnika u parlamentu, Srbima su u Saboru zajamčena tri mjesta, Srbija za jednog Hrvata izdvaja jednu kunu, kod nas se za pripadnika srpske manjine izdvaja 37, naveo je Mostov zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanovića je pak zanimalo hoće li i kulturne udruge, konkretno Srpsko narodno vijeće, snositi teret koronakrize, hoće li i dalje milijuni kuna odlaziti "toj i drugim udrugama koje šire govor mržnje“'.

Zekanović: Još nema prave, iskrene isprike

Istaknuo je kako su nacionalne manjine "naša dragocjenost", ali kako ne treba zaboraviti da su prije 30 godina pripadnici jedne manjine uzeli puške u ruku i pokušali rušiti svoju državu, "a još nismo čuli od čelnika te manjine pravu, iskrenu ispriku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović je dodao kako danas imamo i "etno-biznis", o čemu "najbolje govori današnja koalicija koja upravlja Hrvatskom, hrvatsko-srpsko-romska koalicija“.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek uzvraća da manjine trebaju biti most Hrvatske i drugih država, pa na primjeru manjina koje zastupa ističe da je proteklih nekoliko godina iz njihovih matičnih država u Hrvatsku stiglo 25 milijuna investicija u objekte i infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne osuđujte narod radi pojedinaca, poručio je spomenutim kolegama.

Babić: RH ulaže napore da poboljša položaj Hrvata u Srbiji

Ante Babić (HDZ) ističe da Hrvatska kontinuirano ulaže napore za poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalo nam je da imaju bolji status, no to nažalost ovisi i o drugoj strani, rekao je.

Ministar uprave Ivan Malenica Sabor je izvijestio da je Vlada u 2018. poduzimala brojne aktivnosti u provedbi Zakona, na što je utrošeno 173 milijuna kuna, što je 29 milijuna više u odnosu na godinu prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo