turizam u vrijeme pandemije / Ostojić otkrio: 'Diplomacija radi na tome da nas Nizozemci vrate s narančaste na žutu listu'

Hrvatska zasad nije ni na britanskoj ni na ičijoj crvenoj listi

26.7.2020.
18:50
VOYO logo

Tek što je Španjolska otvorila aerodrome i ponadala se kakvoj-takvoj turističkoj sezoni, Velika Britanija gurnula ju je na rub turističkog ponora. Zbog povećanog broja oboljelih u toj mediteranskoj zemlji, za putnike koji dolaze iz Španjolske Velika Britanija uvela je obveznu karantenu.

Na popisu sigurnih zemalja

Brojni letovi u Španjolsku već se otkazuju kao i ugovorena putovanja, a sličnu odluku razmatraju u Njemačkoj i u nekim skandinavskim zemljama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o Hrvatskoj, većina zemlja, pa tako i Njemačka i Austrija, svrstavaju nas na listu sigurnih zemalja. Ipak nakon povratka iz Hrvatske u samoizolaciju moraju Norvežani i Nizozemci.

Image
dobri znaci za turizam /

Austrija uvrstila Hrvatsku na popis sigurnih zemalja: 'Očekujemo nastavak pozitivnih trendova'

Image
dobri znaci za turizam /

Austrija uvrstila Hrvatsku na popis sigurnih zemalja: 'Očekujemo nastavak pozitivnih trendova'


Hrvatski turizam za sada dobro se drži, a koliko je moguće da se španjolski scenarij dogodi Hrvatskoj otkrio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što su Britanci za španjolski turizam, otprilike su i Nijemci za naš. I Njemačka i Austrija donijele su odluku da sljedećih 14 dana ako epidemiološko stanje bude na razini na kojoj je ovih dana, za nas nema opasnosti da se nešto slično dogodi, ali mislim da će kolegama u Španjolskoj biti jako teško. Naime najveći europski turoperator donio je odluku da se s početkom kolovoza prestaju prodavati aranžmani i prestaju dovoditi gosti u kontinentalni dio Španjolske'', izjavio je Ostojić.

Hrvatskoj se slična situacija dogodila s Nizozemskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nama se bez ikakve najave, u jedno popodne, dogodile ne zabrana, već snažna preporuka da Nizozemci koji se vrate s odmora u Hrvatskoj idu u 14-dnevnu karantenu. Ne znamo razloge takvih odluka, mislimo da je epidemiološko stanje pogotovo u priobalnom dijelu Hrvatske takvo da nema razloga za tu odluku'', rekao je Ostojić. 

On ne želi spekulirati o tome stoje li iza toga politički razlozi. Napominje kako danas u svim priobalnim županijama imamo oko 2,1 milijun ljudi, a imali smo oko 26 novooboljelih. Stoga smatra da ni po kakvim kriterijima nismo trebali završiti na narančastoj listi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imam informacije da naša diplomacija i turistički djelatnici pa i nizozemski gosti koji trenutno borave u Hrvatskoj rade na tome da se relativno brzo vratimo s narančaste na žutu listu'', kazao je Ostojić.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo