OSTOJIĆ NAJAVIO: / Možda ćemo zatvoriti granice; izbjeglice do daljnjega u Hrvatskoj

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić
17.9.2015.
19:53
PIXSELL, Željko Lukunić
VOYO logo

"Nema potrebe da dolazite niti je Hrvatska zainteresirana da bude mjesto na kojem ćete pokušati tražiti istu zaštitu koju možete imati i u onim zemljama u kojima ste već", poručio je Ranko Ostojić migrantima koji su trenutačno u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji i namjeravaju preko Hrvatske doći do zapadnoeuropskih država.

"Da imaju papire, mogli bi putovati"

Potvrdio je da je slovenska granica zatvorena za migrante, a tranzitni koridori ne postoje. "Mi se ponašamo kao zemlja koja pripada EU, dužni smo registrirati te osobe i nitko nema pravo da poziva te ljude i govori im da je netko otvorio granicu. Da imaju redovne putovnice, papire i vize mogli bi putovati bez problema. Ne mogu putovati prema drugim zemljama dok se ne provede postupak koji moramo provesti, a sigurno je da druge zemlje nisu uopće zainteresirane za takav priljev", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, tek kada se na Vijeću ministara EU donese odluka o relokaciji, može se govoriti o tome može li određena osoba biti prebačena ili ne, što znači da daljnjega migranti koji su ušli u Hrvatsku ostaju u Hrvatskoj.

Također je kazao kako je određen broj migranata podnio u Hrvatskoj zahtjev za međunarodnu zaštitu. "Oni više nisu osobe koje se nalaze pod paskom i za njih je osiguran smještaj u suradnji s Gradom Zagrebom na Velesajmu", rekao je Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rade se dodatni prihvatni centri

Govoreći o današnjim događanjima u Tovarniku, čiji je željeznički kolodovor od ranog jutra okupiralo nekoliko tisuća migranata pristiglih tijekom prošle noći iz Srbije, ministar Ostojić demantirao je pojedine medijske napise kako su u proboju policijskog osiguranja na kolodovoru poginule tri osobe. "To je netočna informacija. Istina je da su tri osobe zatražile medicinsku pomoć zbog iscrpljenosti i sunca. Nitko nije poginuo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako su u Hrvatskoj u potpunosti iskorišteni svi smještajni kapaciteti u čvrstim objektima predviđeni za prihvat ilegalanih migranata. Hrvatska stoga radi dodatne prihvatne centre koji su od ranije u planu poput onoga u Belom Manastiru ili Čepinu, dodao je.

Podsjetio je na svoj jučerašnji boravak u Beogradu i razgovor s srbijanskim ministrom unutarnjih poslova. "S moje strane ja sam napravio maksimalno što sam mogao. Da li srpska strana, odnosno njihova policija radi svoj dio posla, može se vidjeti prema priljevu migranata iz Srbije. Ono što mi od njih očekujemo je da zaustave migrante i prema njima primjene ista pravila koja primjenjuje i Hrvatska", kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo