Hoće li nam ulazak u EU isprazniti džepove?

Što će se događati s osobnim dokumentima nakon ulaska u Europsku uniju, pitanje je koje muči većinu građana. Međutim, na iznenađenje mnogih, većih promjena neće biti.

20.1.2013.
17:37
VOYO logo

Trodijelna vozačka dozvola koju Hrvati sada koriste od 1. srpnja odlazi u povijest. Sve članice Europske unije počinju izdavati vozačke dozvole u obliku kreditne kartice, a ista će situacija biti i u Hrvatskoj.

"Ovakva odluka ne nalaže mijenjanje vozačke odmah po ulasku, nego će se nove kartice izdavati postupno, po isteku stare vozačke dozvole, te mladim vozačima koji prvi put izrađuju vozačku dozvolu, pojašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Dušan Miljuš, glasnogovornik MUP-a, dodaje da će stare vozačke dozvole biti važeće najduže do 19. siječnja 2033. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa starom 'osobnom' se ne može preko granice

Kada su u pitanju osobne iskaznice, osim onih koje se izdaju od 1. siječnja 2003. godine, još uvijek se koristi i određen broj trajnih osobnih iskaznica izdanih osobama starijim od 65 godina. No, od dana stupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji takve osobne iskaznice građani ne mogu koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice, jer ne odgovaraju sadašnjim međunarodnim standardima zaštite, nego će ih morati mijenjati za nove.

Putovnice koje se u Hrvatskoj izdaju od 29. lipnja 2009. godine u skladu su s međunarodnim propisima kojima su regulirani standardi zaštite i biometrije, te se stoga neće morati mijenjati. Stare putne isprave važe do isteka roka na koje su izdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje u inozemstvu

Ulaskom u EU građani neće morati mijenjati postojeće zdravstvene iskaznice koje koriste u Hrvatskoj. No, neodgodivu zdravstvenu zaštitu na teret HZZO-a u jednoj od država članica Europske unije moći će koristiti na temelju Europske kartice zdravstvenog osiguranja. To je nova kartica koju će HZZO besplatno izdati svakoj osiguranoj osobi koja to zatraži i koja će vrijediti samo za korištenje neodgodive zdravstvene zaštite.

"Ako se osigurana osoba za vrijeme privremenog boravka u jednoj od država članica Europske unije iznenada razboli ili ozlijedi, može se javiti u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu u državi u kojoj se zatekla i na teret HZZO-a koristiti svu zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do njezinog planiranog povratka u Hrvatsku", poručuju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Za planirano liječenje u inozemstvu i dalje je potrebno odobrenje HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo